Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

MŽP nad rámec povinných úspor ušetřilo v roce 2013 celkem 150 milionů korun.
Ministerstvo životního prostředí ušetřilo v roce 2013 nad povinné úspory dané návrhem státního rozpočtu (cca 180 mil.) navíc 150 mil. Kč ze svých provozních prostředků. Výše zmíněná částka bude použita se souhlasem rozpočtového výboru PS PČR (11.12.2013) na posílení kofinancování projektů předkládaných zejména soukromými žadateli v OPŽP.

Česká obchodní inspekce (ČOI) na konci roku kontrolovala sběrny druhotných surovin. Od října do prosince navštívili její pracovníci 82 sběren na různých místech ČR. Zjišťovali mimo jiné, zda sběrny nevykupují mříže od kanalů nebo jiné veřejně prospěšné zařízení či jejich části. Nic takového neobjevili. Porušení jiných povinností daných zákonem kontroloři zjistili v téměř třetině sběrnách, uvedla dnes ČOI.
Inspekce uložila 35 pokud v celkové výši 175.000 korun a vydala zákaz používání sedmi neověřených měřidel. Inspektoři se nejčastěji setkali s porušením zásad poctivosti prodeje, které stanoví zákon o ochraně spotřebitele, a s používáním měřidel bez platného ověření. Ve třech případech ČOI odhalila porušení povinnosti ověřit údaje osob, od nichž vykupovala odpady, a jejich zanesení do evidence.

Rusové v rámci prezidentské amnestie zastavili trestní stíhání posledního z 30 aktivistů hnutí Greenpeace. Verdikt si včera od vyšetřovatelů vyslechl Ital Cristian D'Alessandro, informovala ekologická organizace. Všichni cizinci si již požádali o vízum, které jim umožní Rusko opustit. Jako první vízum obdržel Brit Anthony Perrett. Aktivisté skončili za mřížemi v polovině září kvůli protestu u ruské ropné plošiny Prirazlomnaja v Barentsově moři.

Státní podnik Lesy České republiky převedl do státního rozpočtu šest miliard korun ze svých volných peněz. Je to poprvé, co firma poslala peníze ze zisků státu. Převod umožnila letošní novela zákona o státním podniku. Peníze hodlá podnik státu posílat i v budoucnu. Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Šrámka letošní státní rozpočet s těmito penězi počítá. Plánované příjmy rozpočtu, jehož letošní schodek má činit 100 miliard korun, tak převod peněz od Lesů ČR neovlivní.

Energetická společnost ČEZ pozastavila plány na stavbu paroplynové elektrárny v Mělníku. Paroplynové elektrárny se firmě za současné situace nevyplatí stavět ani provozovat, sdělila včera mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Kvůli nízkým cenám povolenek na emise oxidu uhličitého je podle ní levnější vyrábět elektřinu ze zdrojů, které více zatěžují životní prostředí. Například výroba elektřiny z uhlí je nyní výrazně levnější než produkce v plynových elektrárnách. ČEZ ale stále plánuje v Mělníku postavit přípojku zemního plynu k elektrárně. Ta může sloužit i jako přívod pro kotle na zemní plyn, které nahradí méně ekologická zařízení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů