Pátek, 26. dubna 2024

Majitelé domů si na zateplování letos rozeberou dvě miliardy

Politici chtějí v dalších letech dát na dotace až 27 miliard korun. Zelená úsporám skončila v prosinci, brzy ale odstartuje další kolo.

Majitelé domů si na zateplování letos rozeberou dvě miliardy

Boom v zateplování rodinných domů bude moci pokračovat i v roce 2014. V pátek před Vánoci sice zájemci vyčerpali miliardu korun z účtů Státního fondu životního prostředí, která byla určená na loňský program Nová zelená úsporám, během pár dní se ale rozjede další.A ten bude větší. Jestliže loni se rozdělovala miliarda, letos by to měly být až dvě miliardy. "Program bude vyhlášen začátkem ledna. Zpočátku bude financován z emisních povolenek, tak jak byl naplánován od začátku. V první fázi se počítá se zhruba 1,9 miliardy korun," prohlásil Matyáš Vitík, mluvčí ministerstva životního prostředí, pod které projekt spadá.

Kromě peněz z emisních povolenek, což je od začátku základní kámen financování Zelené úsporám, by během roku mělo do programu přibýt ještě několik set milionů z fondů EU i ze státního rozpočtu.

Ekonomové chválí

Naprostá většina z peněz, které se od léta vyčerpaly, přitom putovala na podporu zateplování rodinných domů, menší část na výstavbu pasivních domů nebo na obnovu kotlů. Češi si od roku 2009, kdy program Zelená úsporám vznikl, s pomocí státu opravili šestatřicet tisíc rodinných domů a zhruba šest tisíc bytových domů.

Podporu zateplování domů rozjela ještě vláda Mirka Topolánka. Podle ekonomů jde o jeden z nejefektivnějších nástrojů, jak rozhýbat ekonomiku. Například vládní poradní sbor NERV v roce 2011 spočítal, že Zelená úsporám vytvořila na pětadvacet tisíc pracovních míst a že každá koruna státem takto investovaná se vrátí až trojnásobně.

"Z hlediska multiplikačního efektu, z toho, jaký jedna investovaná koruna zajistila přínos národnímu hospodářství, asi nenajdeme lepší," prohlásil před časem ekonom a člen NERV Miroslav Zámečník, který patří k velkým podporovatelům tohoto typu dotací.

Končící vláda Jiřího Rusnoka už během listopadu schválila, že Zelená úsporám pojede až do roku 2020 a podle předběžných odhadů by na ni mělo putovat až sedmadvacet miliard korun, hlavně z prodeje povolenek.

Zároveň uvedla, že podle jejích propočtů tím vznikne dohromady až sedmdesát tisíc míst jak ve stavebnictví, tak ve výrobě či službách.

Všichni jsou pro

K tomu, že zateplování domů bude podporovat, se hlásí také nastupující vládní sestava. V koaliční smlouvě, kterou spolu podepsali ČSSD, hnutí ANO a lidovci, se píše: "V návaznosti na platnou evropskou legislativu podpoříme masivní zateplování soukromých i veřejných budov pomocí programů, jako je Nová zelená úsporám, včetně využití nových materiálů. Použijeme přitom prostředky získané obchodem s emisemi, prostředky Evropské unie i prostředky národní."Jak přesně bude vypadat program v roce 2014, sice ještě resort životního prostředí nezveřejnil, podmínky by ale měly být v podstatě identické s těmi letošními. Tam mimo jiné platilo, že dotaci šlo získat jen tehdy, když se na ní podílely výhradně firmy registrované v Česku. "Je to určitá ochrana trhu - daně i práce pak zůstávají doma. Ekonomice to pomáhá," řekl k tomu HN už v létě náměstek státního fondu Jaroslav Hrubeš.

Dotace v číslech

27 miliard

korun by mělo do programu Nová zelená úsporám putovat během následujících sedmi let.

42 000

domů se dosud zrekonstruovalo v rámci Zelené úsporám, a to od roku 2009. Naprostou většinu tvoří rodinné domy, obytných domů bylo zhruba šest tisíc. Panelové domy měly svůj vlastní dotační program.

20 miliard

korun se dosud v programu Zelená úsporám rozdělilo, hlavně z prodeje emisních povolenek.

70 000

pracovních míst by podle vládních propočtů měly vytvořit dotace do zateplování do roku 2020.


PODNIKATELSKÉ RADY A TIPY

Jak se mohou firmy zúčastnit programu čtěte na www.ProByznys.info

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů