Sobota, 20. dubna 2024

V jihlavském parku Malý Heulos přibude cyklostezka i parkoviště

V jihlavském parku Malý Heulos přibude cyklostezka i parkoviště

V jihlavském lesoparku Malý Heulos stavbaři během příštího roku udělají nové šatny pro sportovce, parkoviště i cyklostezku. Zlepší se příjezdová silnice. Všechny stavební úpravy, na které radnice dostala evropskou dotaci, budou stát 65 milionů korun bez DPH. Revitalizace lesoparku v údolí říčky Jihlávky začne v lednu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí města Radek Tulis.

"V průběhu stavby bude nutné počítat s omezeným přístupem do údolí a do areálu letního kina," uvedl Tulis. Od jara nebudou auta běžně jezdit od Úvozu po ulici Na Stoupách. "Veřejnost se do údolí dostane pouze pěšky přes park," upozornil mluvčí. S omezením musejí počítat i pořadatelé velkých akcí v lesoparku.

Proměnou projde sportovní stadion v parku. Staré šatny u něj budou zbourány a místo nich vznikne parkoviště. Nová dvoupatrová budova s tribunou a šatnami bude postavena u oválu na stadionu. Přibude sektor pro hod kladivem a diskem. O kousek dál bude upraveno místo tak, aby tam mohly být třeba i cirkusy nebo stanové městečko pro návštěvníky akcí. Nová stezka pro cyklisty a chodce povede ze sídliště Březinky do centra, přes řeku bude převedena po nové lávce.

Cena prací ve výběrovém řízení klesla o 19 milionů Kč, původní odhad byl kolem 84 milionů. Zakázku dostala firma Agrostav.

Park Heulos začal vznikat v první polovině 19. století. Dělí se na Malý a Velký Heulos. Malý Heulos se dočkal zlepšení už před třemi lety, kdy bylo mimo jiné upraveno letní kino. Jihlávka také začala znovu protékat otevřeným korytem; předtím byla vedena v potrubí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů