Pátek, 19. dubna 2024

Nadměrné využívání přírodních zdrojů v EU ohrožuje blahobyt

Nadměrné využívání přírodních zdrojů v EU ohrožuje blahobyt

Zajištění základních životních potřeb Evropanů, jako je voda, jídlo, energie a bydlení, s sebou přináší značné využívání přírodních zdrojů, a nepřímo tak ovlivňuje i lidské zdraví a kvalitu života. Snížení tlaků na životní prostředí je možné dosáhnout prostřednictvím zelené ekonomiky, která je definována jako ekonomický systém, který chrání přírodní systémy a efektivně využívá přírodní zdroje. Hodnocení úspěšnosti a důsledků přechodu k zelené ekonomice je věnována indikátorová zpráva Evropské agentury pro životní prostředí (EEA).

Zpráva má podpořit implementaci 7. akčního plánu EU (7th EAP), který stanovuje dlouhodobé cíle politiky životního prostředí EU. Podtitulem programu je "kvalitní život v rámci limitů naší planety" což implikuje důraz na udržitelné využívání přírodních zdrojů jako hlavního předpokladu budoucí prosperity a blahobytu.

Citovaná zpráva jako hlavní trendy ovlivňující životní prostředí v Evropě označuje změny ve využití území, způsobené produkcí potravin, bioenergie a rozšiřováním rezidenčních oblastí a intenzifikaci zemědělství. Zpráva uvádí, že mezi roky 1990 a 2006 se plocha oblastí s rezidenční funkcí zvýšila téměř čtyřnásobně, což přispívá k fragmentaci přírodních stanovišť a snižuje biodiverzitu. Původní znění aktuality v angličtině je možné přečíst zde.

Zdroj: www.cenia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů