Pátek, 29. března 2024

Nákupem na komoditní burze ušetřilo Ministerstvo průmyslu a obchodu pětinu nákladů na elektřinu

Nákupem na komoditní burze ušetřilo Ministerstvo průmyslu a obchodu pětinu nákladů na elektřinu

MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU NAKOUPILO ELEKTŘINU A PLYN NA KOMODITNÍ BURZE. VYUŽILO K TOMU CENTRÁLNÍHO MÍSTA, KTERÝM JE PRO OBLAST FYZICKÝCH DODÁVEK ENERGIÍ ČESKOMOROVSKÁ KOMODITNÍ BUZRA KLADNO. VÝSLEDKEM JE SNÍŽENÍ NÁKLADŮ NA DODÁVKY ELEKTŘINY MEZIROČNĚ O PĚTINU, CELKOVÉ NÁKLADY NA ENERGIE SE TAK ZA DVA ROKY SNÍŽILY O 30 PROCENT.

"Ministerstvo průmyslu a obchodu je orgánem státní správy, který má oblast komoditních burz v gesci a energie zde tedy pořizuje tak říkajíc v domácím prostředí. Přitom jsme měli možnost si znovu ověřit, že pro nákup fyzických dodávek energií je burza, vzhledem ke standardizaci podmínek, rychlosti a flexibilitě nákupu a transparentnosti procesů, optimálním prostředím," uvedl náměstek ministra Jiří Jirka.

Předmětem nákupu byly dodávky elektřiny a zemního plynu na příští rok pro objekty samotného ministerstva a jeho osmi podřízených organizací, mimo jiné Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest, České obchodní inspekce, Státní energetické inspekce, Českého metrologického institutu či Puncovního úřadu. Celkem tak ministerstvo poptávalo 7 GWh silové elektřiny a 8,3 GWh zemního plynu.

Výsledkem bylo meziroční snížení ceny silové elektřiny v nízkém napětí o 19 % a ve vysokém napětí o 17 % na úroveň mírně nad 1000 Kč za MWh. Náklady na silovou elektřinu tak meziročně klesnou o cca 1,3 milionu korun. Cena zemního plynu se zvýšila u jednotlivých produktů v intervalu od 1 do 4 %. "U plynu už ministerstvo realizovalo snížení ceny na tržní úroveň v letošním roce, kdy náklady u maloodběru klesly o třetinu a u velkoodběru o pětinu, takže v tomto segmentu jsme další úspory už očekávat nemohli," upřesnil ředitel odboru hospodářské správy ministerstva Jan Benátský.

Ministerstvo průmyslu a obchodu poprvé nakoupilo energie na burze už loni a meziroční úspora se tehdy vyšplhala na 4 miliony korun. Náklady na silovou elektřinu tehdy klesly u nízkého napětí o 25 % a u vysokého napětí o 19 %, ceny zemního plynu v režimu maloodběr se snížily o 33 % a u velkoodběru o 18 %. Celkově jsou tak náklady Ministerstva průmyslu a obchodu oproti cenám před prvním nákupem nižší už o 30 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů