Pátek, 19. dubna 2024

Obyvatelé Moravskoslezského kraje mají možnost získat dotace v celkové výši 60 milionů korun na výměnu kotlů

Obyvatelé Moravskoslezského kraje mají možnost získat dotace v celkové výši 60 milionů korun na výměnu kotlů

Ministerstvo životního prostředí a Moravskoslezský kraj vyhlašují 4. výzvu k předkládání žádostí o poskytnutí podpory ze Společného programu na podporu výměny kotlů. Obyvatelé Moravskoslezského kraje již mohli v rámci předchozích výzev získat na dotacích na výměnu starých kotlů na nové ekologické celkem 220 milionů korun.

Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.

Alokace na tuto výzvu je celkem 60 mil. Kč, 30 mil. Kč z resortu životního prostředí a 30 mil. Kč z prostředků Moravskoslezského kraje.

Podpora se bude poskytovat na výměnu stávajících ručně plněných kotlů na tuhá paliva za nové účinné nízkoemisní tepelné zdroje v Moravskoslezském kraji. Výše podpory se odvíjí od typu pořízeného kotle. Stejně jako v předchozí výzvě mohou žadatelé vybírat mezi kotlem na tuhá paliva s automatickým dávkováním paliva 3. nebo 4. a vyšší emisní třídy dle ČSN EN 303-5, zplyňovacím kotlem na tuhá paliva emisní třídy 4 a vyšší či atmosferickým nebo kondenzačním kotlem na zemní plyn.

Oprávnění žadatelé mohou předkládat žádosti o podporu z Programu od 2. ledna 2014 až do 30. června 2014 nebo do dne vyčerpání alokace. Spolu s vyhlášením výzvy byl Program aktualizován vydáním příslušného dodatku ke Směrnici Ministerstva životního prostředí č. 6/2010, Přílohy XIII.

https://www.sfzp.cz/sekce/690/prilohy-xiii---spolecny-program-na-vymenu-kotlu/

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů