Středa, 24. dubna 2024

U Knyku dělníci za týden odtěžili 600 tun půdy znečištěné naftou

U Knyku dělníci za týden odtěžili 600 tun půdy znečištěné naftou

Z území zamořeného naftou uniklou z poškozeného potrubí společnosti Čepro nedaleko obce Knyk na Havlíčkobrodsku dělníci v minulém týdnu odvezli 600 tun odtěžené zeminy. Práce na odstraňování této havárie mohou trvat ještě několik měsíců. Potrubí navrtali zloději pohonných hmot. Nafta, která z něj vytékala do poslední prosincové neděle, znečistila až hektar pozemků, Cihlářský potok a na něm Štičí rybník. Dál se zamoření nešíří, což potvrdily i hloubkové vrty. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Čepro Lenka Svobodová.

"Havárii máme pod kontrolou," uvedla Svobodová. Tři hloubkové vrty provedli pracovníci koncem minulého týdne, a to i do sedmimetrové hloubky. Ve svažitém lesnatém terénu, kudy nafta protékala k potoku, byly před týdnem vyhloubeny záchytné drény, z nichž je odčerpávána znečištěná voda. Do minulé neděle jí bylo odvezeno 90 metrů krychlových. Likvidaci havárie pro Čepro zajišťuje firma Dekonta, na místě denně zaměstnává asi 40 lidí.

Většina zasažených pozemků i kaskáda nedávno revitalizovaných rybníků na Cihlářském potoce patří městu Havlíčkův Brod. Potok teče do centra tohoto města. Všechny zúčastněné strany dnes v areálu Čepra v nedalekém Šlapanově jednaly o dalším postupu, znovu se sejdou 28. ledna.

"Situace je stabilizovaná. Ale práce jsou pořád v režimu prvotního zásahu. Rozhodně to ještě není tak, že by docházelo k nápravným opatřením," řekla po schůzce ČTK mluvčí havlíčkobrodské radnice Alena Doležalová. Doplnila, že město požaduje to, aby bylo území uvedeno do původního stavu.

Podle dnešních údajů Čepra mohlo z potrubí během několika dnů uniknout kolem 40 metrů krychlových motorové nafty, polovina by už měla být odstraněna. Pracovníci budou pokračovat v odvážení znečištěné zeminy a vody, vykácet budou muset i pás lesa. Na potoce a na rybníku zůstávají norné stěny, stále se provádějí kontrolní odběry vzorků. Po odtěžení veškeré znečištěné zeminy bude následovat rekultivace území.

Motorová nafta unikla do přírody z potrubí vedoucího ke skladům s pohonnými hmotami. Škodu na životním prostředí Čepro předběžně vyčíslilo na 15 milionů korun. Zlodějům, kteří potrubí poškodili, hrozí až pětileté vězení. Policie při pátrání požádala o pomoc veřejnost. Na havárii upozornili tři chlapci, kteří si všimli nafty v potoce. Potrubí mohlo být poškozeno několik dní, ale i o něco delší čas.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů