Středa, 24. dubna 2024

AFP: Mafie zamořila odpadem jih Itálie

AFP: Mafie zamořila odpadem jih Itálie

Štiplavý dým zahaluje ulice Zeleného parku, rezidenční čtvrti ve městě Caivano na jihu Itálie, v srdci "trojúhelníku smrti", kde místní mafie pohřbila tuny vysoce toxického odpadu. "Je tu dehet ze starých střech. Když se spaluje, je vysoce toxický. A tady se všechno spalovalo, dokonce je tady azbest!" říká člen výboru Ohňové země Enzo Tosti.

Ohňová země se říká této zóně, která leží na půli cesty mezi Neapolí a Casertem a jejímž centrem je Caivano. Pojmenována byla podle nesčetných požárů, které tam byly v průběhu desítek let zakládány, aby se spálil odpad, nejčastěji toxický. Nelegálně ho tam ukládala neapolská mafie Camorra, která díky tomu vydělala jmění.

Z odpadu se uvolňuje toxický kouř, ale znečišťována je také půda a podzemní voda. V oblasti se ve značně zvýšené míře vyskytuje rakovina, kterou tam zjistili u 40 procent žen a 47 procent mužů.

"Vzrostl nejen počet nádorových onemocnění, ale také alergií a ve zvýšené míře dochází k poškození plodu. Měl jsem tři pacientky, mladé ženy, které se musely podrobit interrupci, protože plod byl těžce poškozen. Je zde tedy více potratů, ale také problémů s plodností," uvádí lékař Luigi Costanzo.

Tina Zaccariová a další ženy zaplatily krutou daň: všechny přišly o dítě, které onemocnělo rakovinou. "Nikdo zatím neměl odvahu nám říci: zabili jsme vaše děti, uvědomujeme si důsledky a jsme připraveni zasáhnout, abychom zachránili budoucí generaci i ty děti, které tu ještě dýchají jedovatý vzduch a jedí zamořené potraviny," říká Tina, která přišla o třináctiletou dcerku.

Dehet a azbest, ale také průmyslová lepidla a rozpouštědla, pneumatiky a ledničky tady jsou pohřbívány od konce 80. let, kdy se Camorra rozhodla pustit do "zpracování" odpadu. Podniky ze severní a střední Itálie jí podle agentury AFP raději zaplatily menší částku, aby se zbavily odpadu, než by využily seriózních firem dodržujících předpisy. Takové firmy ale mají vyšší ceny.

Podle italského sdružení na ochranu životního prostředí Legambiente bylo v této zóně v letech 1991-2013 uloženo nebo spáleno deset milionů tun průmyslového odpadu. Úřady nedávno začaly znečištěné pozemky zajišťovat. Někteří rolníci, kteří nevěděli, že jejich pole sloužila jako toxická skládka, byli šokováni. "Někteří měli podezření, ale když se pokusili upozornit policii, bylo jim vyhrožováno," říká místní rolník Pasquale Crispino.

Podle zprávy, která byla nedávno předložena italskému parlamentu, způsobil nelegální odpad v Kampánii nevyčíslitelné škody, jejichž dopady budou stále silnější a nejvíce bude pociťovány za zhruba 50 let.
Francesco Bidognetti, což je boss z nejmocnějšího klanu Camorry Casalesi, který si už odpykává doživotí za vraždu, byl nedávno odsouzen ke 20 letům za škody způsobené životnímu prostředí.

Obyvatelé z okolí jsou však skeptičtí a soudí, že se Camorra nevzdá tak lukrativního sektoru. "Od mafiánských bossů nečekáme nic dobrého. Ale žijeme ve státě, který má povinnost chránit občany," zdůrazňuje Maurizio Patriciello, farář z Caivana, který vede boj místních obyvatel.

Italská vláda vytvořila akční skupinu, jejímž cílem je zabránit dalším požárům a vypracovat plán na dekontaminaci půdy. "Ti, kdo znečišťovali, teď budou muset vytvořit firmy na vyčištění pozemků a ochranu životního prostředí," říká Enzo Tosti. "Trojúhelník smrti není jen v Kampánii, je v celé Itálii," zdůrazňuje jedna z jejích představitelek Rossella Muroniová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů