Pátek, 26. dubna 2024

Země EU schválily pravidla pro stažení emisních povolenek z trhu

Země EU schválily pravidla pro stažení emisních povolenek z trhu

Zástupci členských zemí Evropské unie dnes schválili pravidla pro postupné stažení 900 milionů emisních povolenek z evropského trhu. Sdělila to dnes Evropská komise. Opatření, které v prosinci přijal Evropský parlament, má podpořit ceny povolenek, kvůli jejichž rekordně nízké úrovni se evropský systém obchodování s povolenkami (ETS) propadá už několik let do bezvýznamnosti.

Schválená pravidla stanoví způsob a načasování odkladů dlouho dopředu naplánovaných aukcí stamilionů nových povolenek na emise oxidu uhličitého z elektráren a průmyslových podniků v EU. V letošním roce se má odložit prodej až 400 milionů povolenek, přesné číslo bude záviset na datu skutečného spuštění nových pravidel.
Odklady rozdělování nových povolenek mají zvýšit jejich ceny a zdražením emisí znovu motivovat firmy k investicím do úspor energie. Elektrárny by zase měly najít motivaci k investicím do rozvoje nízkouhlíkových provozů. Od začátku finanční a ekonomické krize před více než pěti lety ceny povolenek prudce klesají a loni v dubnu cena povolenky na tunu CO2 spadla na rekordní minimum 2,46 eura. Za celý loňský rok průměrná cena klesla o 40 procent na 4,5 eura a navázala na předloňský propad o 50 procent.

Evropská komisařka zodpovědná za problematiku změn klimatu Connie Hedegaardová v reakci na rozhodnutí o stažení povolenek připomněla, že ačkoliv tento krok stabilizuje trh na nejbližší roky, je třeba se zaměřit i na vyřešení strukturálních problémů.

Ještě v lednu představí Evropská komise rámec pro klimatickou a energetickou politiku do roku 2030. Okolo návrhu už se lobbuje, Německo, Francie, Itálie a Velká Británie volají po závazku čtyřicetiprocentního snížení emisí proti hodnotám z roku 1990. Jiné země, například Polsko, ale prosazují nižší závazky. Nynější pravidla počítají se snížením o 20 procent v roce 2020 s tím, že nejméně 20 procent energie půjde z obnovitelných zdrojů.

Experti při současných cenách považují evropský trh emisních povolenek z hlediska snižování emisí skleníkových plynů za bezvýznamný. Minimální úroveň, která nutí výrobce ke snižování emisí, se podle agentury Reuters odhaduje na 20 eur za tunu.

Systém obchodu s povolenkami zavedla Evropská unie v roce 2005. Tehdy se mezi členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění uhlíkových emisí, po jejichž překročení se musí kupovat povolenky. Ekonomická krize však snížila produkci a tím i emise, takže povolenek je na trhu nadbytek a ceny padají.

Dnešní rozhodnutí znamená odklad prodeje povolenek v letech 2014 až 2016. Na trh se ale vrátí v letech 2019 a 2020 tak, aby byl dodržen stanovený počet povolenek, které mají být do roku 2020 vydány.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů