Čtvrtek, 28. března 2024

Teplo v Karlovarském kraji probouzí včely, ale i klíšťata

Teplo v Karlovarském kraji probouzí včely, ale i klíšťata

Teplo posledních dní probudilo v Karlovarském kraji přírodu ze zimního spánku. Začaly růst mechy a lišejníky, probouzejí se včely, a dokonce se vzbudila i klíšťata, řekl dnes ČTK amatérský meteorolog a pozorovatel Rudolf Kovařík ze Šindelové na Sokolovsku. Včelám by ale zatím nebezpečí hrozit nemělo, tedy pokud teplo nebude trvat déle.

"Takový vývoj počasí je neobvyklý. Sice teploty nestoupají nijak vysoko, ale i tak se příroda probouzí. Můj známý našel po procházce v srsti psa aktivní klíště. To je v lednu skutečně výjimečné," uvedl Kovařík.

Klíšťata se podle něj sice v poslední době dostávají do vyšších nadmořských výšek, kde dříve nebyla, ale na konci října usínají. "Teploty několik stupňů nad nulou přes den a kolem nuly v noci jim nevadí a probouzí se. Ne v nějak masivní míře, ale jedinci se dají najít," dodal Kovařík.

Na teplo zareagovaly i včely. Podle Martina Starka z Českého svazu včelařů v Lokti to ale nemusí znamenat problém. "Pokud se včely v zimě probudí, mohou se vyprázdnit a nic se neděje. Pokud by ale teplo trvalo déle a matky by začaly plodovat, včely by začaly spotřebovávat své zásoby a ty by jim na začátku jara chyběly," řekl ČTK Stark.

Současné počasí svědčí i mechům, které se začaly rozmnožovat a pokrývat plaňky plotů nebo střechy. "Začaly se objevovat i hlívy, které v zimě u nás nerostou nebo jen v mírné zimě," dodal Kovařík.

Podle předpovědi meteorologů by teplo mělo v kraji trvat ještě několik dnů. Teploty přes den mají ve středu a ve čtvrtek dosáhnout deseti stupňů, v pátek pak sedmi stupňů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů