Čtvrtek, 25. dubna 2024

Europoslanci chtějí k roku 2030 čtyřicetiprocentní snížení emisí

Europoslanci chtějí k roku 2030 čtyřicetiprocentní snížení emisí

V roce 2030 by měla Evropská unie snížit emise skleníkových plynů o 40 procent ve srovnání s hodnotami roku 1990, shodl se dnes výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu. Třicet procent energie by se v té době zároveň mělo vyrábět z obnovitelných zdrojů. Vyplývá to z tiskové zprávy Evropské lidové strany a informací tiskové služby výboru.

Europoslanci stanovisko přijali předtím, než na konci měsíce Evropská komise zveřejní svůj vlastní rámec pro klimatickou a energetickou politiku do roku 2030.

Nynější evropská pravidla počítají se snížením emisí CO2 o 20 procent v roce 2020 s tím, že nejméně 20 procent energie půjde z obnovitelných zdrojů. Podle lidovecké europoslankyně Anne Delvauxové z Belgie je návrh "velkým skokem" v ochraně ovzduší.

Europarlament po komisi podle ní žádá předložit ambiciózní návrh se třemi závaznými cíli: kromě snížení emisí CO2 a zaměření na produkci z obnovitelných zdrojů také posílení energetické účinnosti. Ve výboru dnes při hlasování bylo 66 europoslanců pro, opačně hlasovalo 42 evropských zákonodárců. Plénum europarlamentu věc projedná v únoru.

Podle českého europoslance za ODS Evžena Tošenovského je ale výsledek hlasování chybou. "Důsledky tohoto hloupého rozhodnuti budou pro Evropu fatální. Klima se nijak nezmění, zato Evropa bude mít nejdražší energie na světě a její průmysl skončí," míní někdejší primátor Ostravy a bývalý hejtman Moravskoslezského kraje.

Čtyřicetiprocentní snížení emisí v dopise eurokomisařce pro klimatické změny Connie Hedegaardové podle listu Financial Times nedávno doporučily také čtyři velké evropské ekonomiky, dopis v tomto smyslu podepsali ministři z Německa, Francie, Itálie a Velké Británie. Nižší závazky naopak prosazují na průmyslu postavené ekonomiky, hlasité je v tomto ohledu například Polsko.

Země EU shodou okolností tuto středu schválily pravidla pro postupné stažení 900 milionů emisních povolenek z evropského trhu. Opatření má podpořit nyní klesající ceny povolenek a zdražením emisí znovu motivovat firmy k investicím do úspor energie. Výbor pro životní prostředí europarlamentu jej dnes potvrdil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů