Pátek, 19. dubna 2024

Soutěž Jak jsem potkal netopýry má své vítěze

Soutěž Jak jsem potkal netopýry má své vítěze

Literární soutěž "Jak jsem potkal netopýry", kterou vyhlásila v polovině uplynulého roku Česká společnost pro ochranu netopýrů, již má své vítěze. V kategorii do 15 let zvítězila Lucie Sajbotová ze Základní školy Břidličná, v kategorii nad 15 let je na prvním místě Kateřina Ševčíková z Olomouce. Nejlepší soutěžní povídky, jejichž společným tématem byly zážitky ze setkání s netopýry, jsou k přečtení na internetových stránkách pořádající organizace.

Soutěž "Jak jsem potkal netopýry" probíhala v rámci projektu "Pod jednou střechou", který díky podpoře z Programu švýcarsko-české spolupráce společně realizují Česká společnost ornitologická, Česká společnost pro ochranu netopýrů a Moravský ornitologický spolek. "Úkolem soutěžících bylo popsat formou krátké povídky nebo fejetonu jejich setkání s netopýry. Touto aktivitou jsme chtěli podpořit zájem dětí a dospělých o netopýry -- jejich způsob života, nebezpečí, která tyto živočichy ohrožují, i možnosti jejich ochrany," vysvětluje Petra Schnitzerová z České společnosti pro ochranu netopýrů.
"Do soutěže se sešlo celkem 35 příspěvků, z toho 33 v kategorii do 15 let a bohužel pouze dvě povídky od dospělých autorů, tedy v kategorii nad 15 let. Komise složená z učitelů literatury a českého jazyka, knihovnice a zoologů vybrala na základě nezávislého bodování jako nejlepší povídku Lucie Sajbotové ze základní školy v Břidličné nazvanou tajuplně ,Narozena netopýrem`. Na druhém mí! stě skončila Barbora Juráňová ze stejné školy a na třetím Johana Timplová z Týnce nad Sázavou", informuje Schnizerová. Ze dvou dospělých autorů získala těsné prvenství Kateřina Ševčíková z Olomouce s povídkou "Noc se skřítky". Pro vítěze jsou připraveny zajímavé věcné ceny, které jim budou předány v průběhu ledna a díky kterým se dozvědí další informace ze života našich netopýrů. Nejlepší povídky byly zveřejněny na internetových stránkách www.ceson.org.
"Rádi bychom touto cestou poděkovali všem, kteří se naší soutěže zúčastnili, za jejich snahu a zájem. Děkujeme také učitelům, kteří dětem účast v soutěži zprostředkovali. Doufáme, že vzájemná spolupráce bude pokračovat i na dalších projektech a povede k pozitivní změně vnímání netopýrů nejen u dětí, ale i dospělých, a pomůže tak v dlouhodobém měřítku i k zajištění jejich efektivnější ochrany, zejména v případě stále častějšího výskytu netopýrů v lidských stavbách," shrnuje na závěr Schnitzerová.

Kontaktní osoba: Petra Schnitzerová
Telefon: 605870323
E-mail: nova-petra@centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů