Čtvrtek, 18. dubna 2024

Česká republika může významně přispět k záchraně zubrů v Evropě, říká Wanda Olech

Česká republika může významně přispět k záchraně zubrů v Evropě, říká Wanda Olech

Praha - Populace zubrů v Evropě v posledních letech rostou. Cesta k záchraně tohoto druhu však bude ještě dlouhá. Plánovaný návrat zubrů do volné přírody v České republice tak může významně pomoci k záchraně tohoto impozantního živočišného druhu. V rámci své návštěvy České republiky to uvedla Wanda Olech, prezidentka mezinárodní organizace European Bison Friends Society a předsedkyně expertní skupiny pro zubra evropského při Světovém svazu ochrany přírody (IUCN).

"Pro bezpečnou budoucnost zubrů je velmi důležité, aby jejich celková populace vzrostla alespoň na deset tisíc jedinců. Současná velikost jejich populace dosahuje přibližně polovinu požadovaného stavu, takže je před námi stále ještě mnoho výzev a problémů," uvedla Wanda Olech a navázala: "Vznik každého nového stáda ve vhodných podmínkách je proto velmi cenný, zvláště pokud jde o volně žijící stádo."

V současnosti žije na světě zhruba 4500 zubrů, z toho přibližně tři tisíce zvířat ve volné přírodě a v polodivokých chovech. Nová volně žijící populace by měla vzniknout letos v České republice. Lokalitu plánovanou pro reintrodukci si včera prohlédla Wanda Olech a její tým.

"Informaci o pokračující realizaci plánu na reintrodukci zubrů v České republice jsme přijali s velkým potěšením. Tuto důležitou a nezbytnou iniciativu budeme podporovat. Na základě předchozí kooperace s našimi českými kolegy půjde jistě i v tomto případě o plodnou spolupráci," dodala Wanda Olech.

Stádo prvních pěti zubrů získala v minulých dnech v Polsku ochranářská organizace Česká krajina na základě podpisu smlouvy s European Bison Friends Society. V letošním roce budou zvířata přivezena a vypuštěna v rámci reintrodukčního projektu. Chovnou skupinu tvoří jeden samec a čtyř samice. "Česká republika má pro návrat zubrů velmi vhodné podmínky. Je velká škoda, že až dosud je naše země nedokázala využít a nepřispěla odpovídajícím způsobem k celoevropské záchraně zubrů," doplnil Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina. Česko tak zatím nenaplňuje své závazky vůči celoevropské Směrnici o stanovištích (European Habitats Directive), jejímž podpisem se zavázalo podporovat navracení původních vyhynulých druhů do přírody.

V poválečném období patřilo Česko v rámci tehdejšího Československa k zemím, které se o záchranu zubra zasloužily nejvíce. Československo bylo druhou zemí světa v počtu odchovaných mláďat hned po Polsku. Na tuto tradici však země nedokázala v posledním čtvrtstoletí navázat.

Wanda Olech se dnes zúčastní premiérové kinoprojekce dokumentárního filmu režiséra Jana Svatoše DivoČINY, která se uskuteční od 18 hodin ve velkém sále Městské knihovny v Praze. Na promítání snímku naváže beseda, kde mezi přednášejícími usedne Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky a expert spolupracující se společností Česká krajina na projektu návratu zubrů. Spolu s ním se besedy zúčastní filosof a spisovatel Erazim Kohák, předseda Spolku chovatelů zubra evropského Jiří Kapoun a expert na velké šelmy Hnutí Duha Miroslav Kutal.

Peníze na zakoupení prvního stáda poskytla především developerská společnost Ekospol, která je hlavním partnerem projektu Návrat zubrů do České republiky. Formou drobných darů přispěli také jednotliví dárci, především zasíláním dárcovských DMS, a také školáci z American International School v rakouské Vídni.

Pro další informace kontaktujte:

Dalibor Dostál, Česká krajina,

telefon: 606 635 303

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů