Pátek, 29. března 2024

Plasty, emise pro dodávky, podvody v potravinářství a další... O čem se bude jednat tento týden ve Štrasburku

Plasty, emise pro dodávky, podvody v potravinářství a další... O čem se bude jednat tento týden ve Štrasburku

Plenární zasedání Evropského parlamentu 13. - 16. ledna 2014 ve Štrasburku. Výběr nejzajímavějších témat Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin.

(Nejen) Divoká příroda v ohrožení

Pytlačení a nezákonné obchodování s volně žijícími druhy není již jen otázkou ochrany divoké přírody. Jde o mezinárodní organizovaný zločin, který je po obchodu s drogami, padělání a obchodování s lidmi čtvrtou nejrozsáhlejší nezákonnou činností na světě. Jsou do něj často zapojeny nadnárodní sítě organizované trestné činnosti, pro které představuje tento obchod významný zdroj příjmu.

EU je předním trhem, odbytištěm i přepravní trasou pro nezákonné obchodování s volně žijícími druhy. Podle odhadu Europolu dosahují příjmy z obchodování s ohroženými druhy každoročně 18 až 26 miliard EUR. Evropský parlament požaduje v rámci svého Usnesení větší aktivitu jednotlivých členských států i Evropské unie jako celku. V rámci diskuse s zástupci Komise budou chtít europoslaci vědět, jak zajistit, aby na potírání této trestné činnosti byly poskytnuty potřebné finanční prostředky.

Pavel Poc je spoluautorem Návrhu usnesení za skupinu S&D.

Rozprava: Pondělí 13. ledna 2014
Hlasování: Středa 15. ledna 2014
Postup: Usnesení Evropského parlamentu na základě otázky k ústnímu zodpovězení
#WildlifeCrime

* * *

Topíme se v plastu

Europoslanci budou hlasovat o přijetí strategie pro snížení množství plastového odpadu v životním prostředí. Nejnebezpečnější plasty spolu s některými aditivy a některými typy plastových pytlů by měly být do roku 2020 zakázány. Usnesení, které navazuje na Zelenou knihu Komise, požaduje, aby se přestaly užívat nekompostovatelné, biologicky nerozložitelné plastové tašky na jedno použití. Jen v roce 2010 bylo takových tašek uvedeno na trh EU 95,5 miliard.

Jakmile se plasty dostanou do životního prostředí - zejména prostředí mořského - mohou v něm přetrvat stovky let. Ve světovým mořích a oceánech skončí každoročně až 10 milionů tun odpadu, většinou plastového, takže se z nich stává největších skládka plastů na světě. Konvenční plasty rovněž obsahují řadu chemických přísad, někdy ve značném množství, které mohou být karcinogenní, mít jiné toxické účinky nebo narušovat činnost žláz s vnitřní sekrecí.

Hlasování: Úterý 14. ledna 2014
Postup: Nelegislativní usnesení
#plastovyodpad #igelitky#PlasticWaste #Environment

* * *

Potravinová krize a boj proti podvodům v potravinovém řetězci

Podvody v potravinářství jsou čím dál častější(1) a lukrativnější. V důsledku skandálu s koňským masem, které bylo falešně označováno jako hovězí, používání silniční posypové soli jako složky potravin nebo prodeje vajec od slepic z klecových chovů označených jako biovejce, nedůvěřuje třetina spotřebitelů EU informacím, jež jsou obsaženy na obalech potravin.

Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin se v návaznosti na tyto skandály rozhodl předložit zprávu z vlastního podnětu, v níž se zabývá především možným řešením současné krize. Požaduje, aby členské státy prováděly častější a důkladnější kontroly a udělovaly vyšší sankce - minimálně 2x vyšší, než jaký by byl možný zisk z plánovaného podvodu.

Hlasování: Úterý 14. ledna 2014
Postup: Nelegislativní usnesení
#FoodFraud

* * *

Dodávky: méně emisí do roku 2020

Na základě návrhu právního předpisu, který byl již neformálně předjednán s ministry EU, se krajní hodnoty emisí CO2 u nových lehkých užitkových vozidel prodávaných v EU do roku 2020 sníží z dnešních 203 g / km na 147 g / km.
Cíl 147g/km pro rok 2020 představuje maximální průměrné emise povolené pro výrobce dodávkových automobilů registrované v EU až do hmotnosti 2,61 tun bez nákladu a 3,5 tun s nákladem. Bude se vztahovat na výrobce vyrábějící více než 1000 vozidel ročně.
O emisních limitech CO2 u osobních automobilů se bude hlasovat na únorovém plenárním zasedání.

Rozprava: Pondělí 13. ledna 2014
Hlasování: Úterý 14. ledna 2014
Postup: Spolurozhodování (řádný legislativní postup), dohoda v 1. čtení
#emise #co2 #vans

* * *

(1) Mezi nejčastější typy podvodů v potravinářství patří nahrazování, přidávání, upravování a padělání. Mezi nejrizikovější produkty patří ryby, olivový olej a biopotraviny, mléko, obiloviny, med a javorový sirup, káva a čaj, koření (jako šafrán a chilli), víno, některé ovocné šťávy.

Zdroj: www.pavelpoc.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů