Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vítkovice letos vybudují přes 20 plnicích stanic na CNG

Vítkovice letos vybudují přes 20 plnicích stanic na CNG

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group letos v Česku prostřednictvím své firmy Vítkovice Doprava vybuduje na frekventovaných tazích přes 20 plnicích stanic na stlačený zemní plyn (CNG). Na vybudování 20 plniček bude spolupracovat se společností Benzina. Náklady dosáhnou stovek milionů korun. Generální ředitel Vítkovic Jan Světlík to dnes řekl v Ostravě novinářům po podpisu memoranda s Moravskoslezským krajem o spolupráci při rozvoji nízkoemisní dopravy.

"Dnes provozujeme šest plnicích stanic, v lednu jsme otevřeli další a do konce letošního roku, myslím, budeme mít celkově asi 30 plnicích stanic," řekl Světlík. Nové plničky budou mimo jiné v obou směrech u Devíti křížů na dálnici D1 nebo na klíčových silnicích první třídy. "Bude to velkým příspěvkem tomu, jakým způsobem dojde ke vnímání CNG veřejností, protože když to uvidí konečně Čech na dálnici, u dálničního přechodu a na klíčových komunikacích, tak se začne ta špičková technologie používat," míní Světlík. V Česku nyní funguje pět desítek plnicích stanic na CNG.

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) řekl, že větší využívání vozidel na plyn může v kraji významně přispět ke zlepšení ovzduší. "Zvažujeme například, že při vyhlašování tendrů na autobusovou dopravu zařadíme do podmínek výběrového řízení i povinnost dopravců mít ve svém vozovém parku určité procento aut na stlačený zemní plyn," uvedl Novák.

Ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza řekl, že s ohledem na životní prostředí se bude obnovovat i krajský vozový park. Krajští úředníci využívají dva elektromobily a před úřadem je veřejná dobíjecí stanice. Kraj i se svými příspěvkovými organizacemi má přibližně 500 aut. "Tam, kde to půjde, veškerá další obnova bude směřovat k využití alternativního pohonu," řekl Kotyza.

Vozy na CNG produkují méně emisí, ale stlačený plyn je také levnější než nafta i benzin. Světlík řekl, že při používání téměř 400 vozů ve Vítkovicích uspoří kolem 14 milionů korun ročně.

Plničky v Česku většinou fungují jako součást čerpací stanice pro obvyklá paliva. Síť plnicích stanic stlačeného zemního plynu (CNG) či přehled aktuálních cen pohonných hmot najdou zájemci na webu www.cngplus.cz.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů