Čtvrtek, 28. března 2024

Schůzka ekologických organizací s A. Babišem a kandidátem na ministra životního prostředí R. Brabcem

Schůzka ekologických organizací s A. Babišem a kandidátem na ministra životního prostředí R. Brabcem

V rámci sestavování nové vlády se již několik dní diskutuje o novém ministru pro životní prostředí. Navrženým kandidátem je, a ministrem se s největší pravděpodobností stane Richard Brabec z Hnutí Ano. Nominace člena představenstva Svazu chemického průmyslu nicméně vyvolává od prvních chvil bouřlivé reakce, a to především v ekologických kruzích.

I v reakci na tyto nesouhlasné postoje, byla na popud A. Babiše uspořádána minulý týden společná schůzka se zástupci ekologických organizací. Schůzka se uskutečnila v pátek 10. ledna v Praze a Čisté nebe na ni zastupoval spoluzakladatel a předseda správní rady Andreas Triandafilu.

Schůzku zorganizoval Ladislav Miko na základě iniciativy Andreje Babiše a oba pánové se ujali i role moderátorů jednání. Jaké jsou výsledky jednání?

1) Schůzka proběhla velmi otevřeně, účastníci za stranu občanských aktivit celkem podrobně popsali hlavní problematické okruhy současného stavu životního prostředí ČR a práce MŽP. Občanské aktivity jasně deklarovaly svou připravenost poskytnout znalosti a kapacity pro další jednání, práci a nalézaní řešení ku prospěchu zlepšení stavu životního prostředí v ČR.

2) Respektujeme navrženého kandidáta a kriticky hodnotit se chystáme až jeho jednotlivé kroky a práci celého MŽP pod jeho vedením. Věříme v proklamovanou otevřenost a v chápání občanských aktivit jako legitimního účastníka procesu tvorby a ochrany ŽP.

3) I při vědomí, že existují a budou existovat rozdílné názory v chápání jednotlivých případů ochrany životního prostředí na obou stranách, považujeme tuto schůzku za správně zvolený první krok navrženého ministra ŽP, který usnadní budoucí komunikaci mezi občanskými aktivitami a státní správou.

Jaký z toho plyne závěr? I přes to, že jsme mladá organizace (v prosinci 2013 jsme oslavili 3 roky), za dobu naší existence se na MŽP vystřídali 3 ministři (Drobil, Chalupa, Podivínský). Bohužel konkrétních opatření ke zlepšení ovzduší na Ostravsku jsme se až na výjimky od žádného z nich nedočkali. Ministra Chalupu jsme v našem hodnocení jeho dvouleté činnosti např. ohodnotili jako zdatného ministra PR. S ministrem Brabcem budeme opět doufat, že na ministerstvo přijde dlouho potřebná změna k politice, která si klade za cíl skutečnou ochranu přírody a zdraví obyvatel. Zda tomu tak bude, ukáže činnost ministra v praxi.

Informace o schůzce v médiích:
Novinky.cz: Ekologové vzali Brabce na milost, na ministerstvu mu dají 100 dní hájení
iDNES.cz: Ekologové po schůzce s ministrem-chemikem otočili. Dáme mu šanci, říkají

Zdroj: www.cistenebe.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů