Čtvrtek, 28. března 2024

Doplatky měst na systém odpadů se v Pardubickém kraji velmi liší

Doplatky měst na systém odpadů se v Pardubickém kraji velmi liší

Velká města v Pardubickém kraji na letošek nezvýšila poplatky za likvidaci komunálního odpadu, i když jim to zákon umožňuje. Některá na odpadový systém značně doplácejí, jiná se blíží k vyrovnané finanční bilanci. ČTK to zjistila na jednotlivých radnicích.

Nejméně se platí za komunální odpad v Pardubicích, ročně 500 korun na osobu. Zároveň město na likvidaci odpadu nejvíce doplácí. "Zhruba polovinu platí lidé, druhou polovinu město. Nabízíme lidem rozsáhlý servis, například 13 sběrných dvorů nebo kontejnery na svoz zeleného odpadu," řekl ČTK náměstek primátorky František Brendl (Pardubáci).

Podle šéfa zastupitelského klubu opoziční ODS Petra Klimpla bylo zachování poplatku politické rozhodnutí před volbami. Brendl se brání tím, že by nebylo dobré demotivovat obyvatele třídící odpad vyššími poplatky. Pardubice byly před časem vyhodnoceny jako město, které v třídění odpadu hodně pokročilo, separuje se jej asi polovina. Radnice a Služby města Pardubic chystají novou odpadovou koncepci nakládání s odpady, jedním z podkladů bude i studie, jak lidé nakládají s odpady.

V Chrudimi platí lidé za popelnice 600 korun za osobu a rok. Podle vedoucí finančního odboru je finanční bilance systému téměř vyrovnaná. "Vloni jsme na každého občana dopláceli šest korun, letos to bude osm korun," řekla ČTK.

Mezi oběma krajními póly leží Svitavy a Ústí nad Orlicí. Ve Svitavách platí lidé ročně 570 korun, město doplácí zhruba 80 korun. V Ústí činí poplatek 550 korun, dalších asi 300 korun na obyvatele pochází z městské pokladny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů