Čtvrtek, 18. dubna 2024

ČSAD MHD Kladno letos bude mít 26 autobusů poháněných plynem

ČSAD MHD Kladno letos bude mít 26 autobusů poháněných plynem

Dopravní společnost ČSAD MHD Kladno v lednu a únoru dokončí nákup 12 nových autobusů poháněných stlačeným zemním plynem (CNG) za zhruba 52 milionů korun. Celkem tak bude mít dopravní podnik v garážích již 26 plynových autobusů. ČTK to dnes řekl ředitel dopravního podniku Ludomír Landa. Nová vozidla jsou bezbariérová a nahradí autobusy na dieselový pohon, kterým končí životnost. Nové vozy budou nasazeny především na meziměstských linkách na Kladensku, Berounsku, Rakovnicku, Mělnicku, v okrese Praze-západ a budou také součástí Pražské integrované dopravy.

Dopravní podnik začal s nákupem autobusů loni, kdy získal dotaci, která pokryje kolem 40 procent investice. Podnik již má v garážích šest autobusů o délce 10,5 metru. Dodávka zbývajících šesti autobusů se bude týkat vozidel dlouhých 12 metrů.

Společnost již dříve avizovala, že by chtěla mít až 60 autobusů na plyn. Podle Landy však v regionálním operačním programu na dopravu zbývají dotace kolem jedné miliardy korun, které mohou použít jen dopravní podniky ze severní a jižní Moravy nebo severních Čech. "Snažíme se proto lobbovat a připomínkovat, aby byl do dalšího programovacího období zařazen Středočeský kraj nebo Kladensko," dodal Landa.

Firma začala vozidla na CNG testovat v roce 2010 a vybudovala kvůli nim v areálu podniku plnicí stanici za 17 milionů korun. "Povozně jsou tyto autobusy ekonomičtější. Vyšší je zase jejich nákupní cena," doplnil Landa. V posledních letech investovaly do autobusů na plyn i další tuzemské dopravní podniky. Vozidla na CNG vozí třeba cestující v Jihlavě nebo K. Varech.

ČSAD MHD Kladno má v garážích 170 autobusů. Firma zajišťuje městskou autobusovou dopravu v Kladně, dále provozuje linky zapojené do systému Středočeské integrované dopravy a Pražské integrované dopravy. Autobusy kladenského podniku ročně ujedou kolem 11 milionů kilometrů a svezou 17 milionů cestujících.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů