Úterý, 23. dubna 2024

Co je to METEOALARM?

Co je to METEOALARM?

www.meteoalarm.eu poskytuje nejdůležitější informace potřebné pro prevenci před následky extrémních projevů počasí očekávaných v rámci Evropy:

  • Varuje před možným výskytem nebezpečných jevů jako jsou vydatné deště s rizikem povodní, intenzivní bouře, vítr o síle vichřice, vlny horka, lesní požáry, mlhy, sněžení nebo extrémní ochlazení se sněhovými vánicemi, laviny či silná vlnobití v pobřežních oblastech.
  • Jedním pohledem lze zjistit, kde v Evropě se počasí může stát nebezpečným. Barvy použité v prezentovaných mapách označují stupeň nebezpečí a jeho možné následky. Na mapě Evropy je každá země zapojená do projektu označena barvou odpovídající nejvyššímu stupni nebezpečí podle aktuálně platné výstrahy. Kliknutím na mapku státu se přenesete na výstražné informace v národním a regionálním měřítku.
  • Při barevném označení vyžadujícím vyšší míru pozornosti (oranžová a červená) budou na regionální úrovni přidány piktogramy znázorňující nebezpečné jevy, které mohou způsobit škody a potenciální nebezpečí. Po kliknutí na region v rámci země naleznete detailnější informace jako očekávanou dobu výskytu jevu, údaje o intenzitě (např. očekávané množství sněhu) apod. Obrázek na pozadí bude ilustrovat charakter události a s ní spojených rizik.
  • www.meteoalarm.eu nabízí možnost volby informace o nebezpečném počasí pro dnešní nebo zítřejší den. Pokud požadujete podrobný text výstražné zprávy, můžete se připojit na příslušnou národní meteorologickou službu kliknutím na její logo.
  • www.meteoalarm.eu je internetová stránka, která shromažďuje všechny důležité informace o nebezpečných projevech počasí pocházející z oficiálních zdrojů národních meteorologických služeb mnoha evropských zemí. Informace jsou prezentovány průběžně s cílem zajistit co nejsrozumitelnější podání napříč celou Evropou.
  • www.meteoalarm.eu je vyvinut pro organizaci EUMETNET sdružující evropské meteorologické služby. Tato iniciativa je silně podporována Světovou meteorologickou organizací (World Meteorological Organization, WMO).

Podílející se země:

Rakousko, Belgie, Švýcarsko, Kypr, Česká republika, Německo, Dánsko, Estonsko, Španělsko, Finsko, Francie, Řecko, Chorvatsko, Maďarsko, Irsko, Island, Itálie, Lucembursko, Lotyšsko, Malta, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Srbsko, Švédsko, Slovinsko, Slovensko, Velká Británie

ZDROJ: www.chmu.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů