Čtvrtek, 25. dubna 2024

Co je to mrznoucí mlha?

Co je to mrznoucí mlha?

V tomto období se opět objevil v předpovědi počasí pojem "mrznoucí mlha". Co to je a čím se liší od mlhy "bez přívlastků"?
Podle Meteorologického slovníku mlha je atmosférický aerosol sestávající z velmi malých vodních kapiček, popřípadě drobných ledových krystalků rozptýlených ve vzduchu, který zmenšuje vodorovnou viditelnost při zemi třeba jen v jednom směru pod 1 km. Vzniká tehdy, když teplota vzduchu klesne pod teplotu rosného bodu nebo se mu při dostatečném počtu účinných kondenzačních jader přiblíží.
Je-li teplota nad nulou, není s mlhou celkem žádný problém. Při suchém vzduchu mlha není, při vlhkém vzduchu, klesne-li teplota vzduchu k rosnému bodu, vytvoří se mlha skládající se z drobných vodních kapiček a dohlednost (viditelnost) se sníží.
Trošičku složitější je situace při teplotě pod nulou. V takovém případě se mlha může skládat buď z drobných vodních kapiček, které při teplotě pod nulou jsou přechlazené, nebo z drobných ledových krystalků. V obou případech jde o "mlhu", podle definice z meteorologického slovníku. Není tedy chybou i při teplotě pod nulou hovořit o "mlze" bez přívlastků. Někdy je však přesnější při teplotě pod nulou charakter mlhy upřesnit.

Skládá-li se mlha při teplotě pod nulou z přechlazených vodních kapiček, tvoří se tzv. námrazkové jevy, jejichž charakter záleží např. na teplotě a na větru. Proto se takové mlze říká mrznoucí mlha. V případě větru se při mrznoucí mlze vytváří námraza, která vzniká tím, že v rychle proudícím vzduchu přechlazené kapičky narážejí na předměty, například větve stromů, televizní antény, elektrická vedení a podobně, a přimrzají k nim. Námraza se pevně drží podkladu, může narůstat i značných rozměrů a svou váhou způsobuje škody. Námrazové kalamity lámou stromy, trhají elektrická vedení a podobně. Při bezvětří nebo slabém větru může z mrznoucí mlhy vznikat jinovatka, která vzniká přímo krystalizací vodní páry. Jinovatka má jemnou krystalickou strukturu, nedrží pevně, a když zavadíte např. o strom obalený jinovatkou, sype se. Protože se jinovatka nedrží svého podkladu, není přímo nebezpečná předmětům, na kterých se tvoří. Jinovatka sesypaná ze stromů však může zhoršovat sjízdnost silnice pod stromy, což může být nepříjemné překvapení proto, že nesněžilo a ostatní úseky silnice jsou suché.
Princip tvorby jinovatky souvisí s tím, že tlak vodní páry nad vodou je větší než tlak vodní páry nad ledem při stejné teplotě, ale to by bylo na delší vysvětlování.

Skládá-li se mlha z ledových krystalků, jde o takzvanou zmrzlou mlhu. Při zmrzlé mlze se netvoří mlha ani námraza. Zmrzlá mlha se většinou vyskytuje při velmi nízkých teplotách (v Meteorologickém slovníku se uvádí pod -30 °C, ale to nemusí být dogma a může to být ovlivněno i např. znečištěním ovzduší).

Při teplotě pod nulou může být mlha buď zmrzlá, nebo mrznoucí. V obou případech lze však použít i prostého výrazu "mlha".

ZDROJ: www.infomet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů