Pátek, 29. března 2024

Střechy, Solar a Řemeslo a současně i FOR PASIV

Stavební sezonu bude v lednu zahajovat trojlístek veletrhů Střechy Praha, Solar Praha a Řemeslo Praha, které proběhnou v PVA Expo Praha Letňany 23.-25. 1. 2014.

Střechy, Solar a Řemeslo a současně i FOR PASIV

Ve stejném termínu proběhne i veletrh For Pasiv. Časopis Stavitel je mediálním partnerem veletrhů.

STŘECHY, SOLAR A ŘEMESLO PRAHA

První veletržní den ve čtvrtek 23. 1. se bude konat 15. jubilejní ročník Konference Izolace 2014, zaměřené tentokrát na šikmé střešní pláště. Celodenní konference je určena odborníkům z řad projektantů, stavebních inženýrů i realizačních firem. Pořadatelem je expertní a projektová kancelář Awal.

Po zahájení veletrhu proběhne seminář na téma nového občanského zákoníku, který povede Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Poté bude čas věnován vyhlášení výsledků 3. ročníku soutěže o nejlepší počin v reklamě v oblasti střech s názvem "Střechařský inzerát 2013". Následovat bude vyhlášení výsledků nové soutěže "Cena cechu klempířů, pokrývačů a tesařů ČR". V rámci této soutěže bude hodnoceno i nejlepší klempířské dílo v podobě jubilejního 5. ročníku Memoriálu Jiřího Krmáška. Vystavovatelé se budou moci utkat v dalším ročníku soutěže Zlatá taška 2014 o nejlepší vystavovaný exponát.

Pro zástupce bytových družstev, společenství vlastníků jednotek a vlastníky nebo provozovatele veřejných budov (obce, města) jsou připravené semináře na čtvrtek a sobotu s názvem Úspory energií v bytových domech aneb Jak efektivně regenerovat bytový dům. Tyto semináře budou řešit i správné postupy při přípravě a realizaci funkčního zateplení střech a obvodových plášťů těchto budov, což koresponduje s jedním ze zvýrazněných témat nadcházejícího ročníku veletrhu, kterým je střecha a fasáda jako nejdůležitější součásti stavby a vizitka domu.

Druhý veletržní den v pátek proběhne fórum Poruchy plochých střech v podobě diskusního setkání odborníků z oblasti navrhování a realizací plochých střech.

S problematikou financování energeticky úsporných opatření vystoupí Ing. arch. Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace. Dále se představí Svaz zakládání a údržby zeleně (SZÚZ) a jeho nově vzniklá odborná sekce Zelené střechy. Zájemci mohou tak každý veletržní den navštívit zajímavý seminář na téma Zelené střechy a fasády.

Specializovaný veletrh Solar Praha se za deset let své existence stal vyhledávaným veletrhem pro příznivce obnovitelných zdrojů energie, s cílem směrovat k energetice založené na ekologické šetrnosti. Novinkou k jubilejnímu 10. ročníku veletrhu Solar Praha bude bezplatné poradenské centrum, jehož garantem je EkoWatt.

V programu k veletrhu Solar Praha zazní řada přednášek pro širokou veřejnost. Návštěvníci jistě ocení například tipy na nízkonákladová opatření pro snížení spotřeby energie na vytápění nebo téma optimalizace projektu rodinného domu. Bohatý doprovodný program podpoří i předseda Klastru Česká peleta Ing. Vladimír Stupavský, který povede diskusi o kvalitě pelet a dřevních paliv a vyspělosti kotlů na tuhá paliva ve vztahu k zákonu o ochraně ovzduší a dotačních podporách. Tomáš Baroch, zástupce společnosti Czech Nature Energy, zase přednese několik příspěvků včetně porovnání výhodnosti využití alternativních zdrojů energie. Aktuální blok přednášek připravuje doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph. D., z Ústavu techniky prostředí při ČVUT Praha na téma Solární teplo ze střechy. Více na www.strechy-praha.cz.

VELETRH KOMFORTNÍHO BYDLENÍ FOR PASIV

FOR PASIV jediný veletrh domů nové generace v ČR a přehlídka energeticky úsporného bydlení. Jak stavět energeticky šetrné domy a jak docílit efektivního snížení energetické náročnosti již stávajících budov? Aktuální trendy a novinky v oblasti nízkoenergetického, pasivního a nulového stavění přinese druhý ročník veletrhu FOR PASIV. Na přípravě veletrhu organizátoři spolupracují se specialisty z Centra pasivního domu. Nabídku informací o pasivním bydlení doplní veletrh Střechy Praha a veletrh Solar Praha o úsporách energií a obnovitelných zdrojích.

"První ročník veletrhu nám zájmem vystavovatelů i návštěvníků potvrdil, že problematika nízkoenergetického stavění je velice žádané téma. Podobně jako vloni se zde návštěvníci dozvědí, jak dosáhnout bydlení s minimálními náklady na provoz. Půjde tak o ucelenou prezentaci domů nové generace v ČR," říká Martin František Přívětivý, ředitel obchodního týmu FOR PASIV. Veletrh představí danou problematiku komplexně od návrhů staveb, přes stavební řešení, vhodné materiály a technologie, až po vytápění, výměnu vzduchu, alternativní zdroje energie či vybavení spotřebiči. Chybět nebudou ani novinky v diagnostice a měření, jako např. provádění výpočtů proudění vzduchu a šíření vlhkosti, termovizní měření a vzduchotěsnost.

Expozice doplní bohatý doprovodný program. Velký zájem lze očekávat o služby poradenského centra, které na veletrhu zajistí nejen odborníci z Aliance Bahal, ale i Centra pasivního domu. Těšit se lze i na třídenní konferenci s názvem "Jak se staví pasivní dům". Odborný program se zaměří na odlišnosti při výstavbě pasivních domů od běžného stavebnictví a osloví tak především architekty, projektanty a stavebníky. Pro zájemce z řad laické veřejnosti budou připraveny přednášky, které je seznámí se základními informacemi o problematice pasivních domů, jejich výhodami, přínosy a úsporami. Více informací na www.forpasiv.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů