Pátek, 26. dubna 2024

Fondy EU začnou nově podporovat i celkovou renovaci bytových domů

Fondy EU začnou nově podporovat i celkovou renovaci bytových domů

V novém programovém období EU pro období let 2014-2020 bude možné z evropských peněz financovat energeticky úsporné renovace veřejných budov - a nově i bytových domů, a to několikanásobně vyšším procentem než dosud.

Stane se tak díky tomu, že Evropský parlament (EP) loni koncem listopadu schválil novou legislativu, která ovlivní čerpání peněz i z obou nejdůležitějších evropských fondů - Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Uvedení tohoto rozhodnutí do praxe však je v rukou české vlády, která teprve dolaďuje podmínky čerpání celkem zhruba 550 mld. Kč, jež bude mít Česko v novém programovém období k dispozici. >>Rozhodnutí EP dává naší republice příležitost energeticky úsporně zrenovovat další tisíce veřejných budov, jako třeba škol či nemocnic, ale nyní již také bytové domy. V letech 2014-2020 bude možné na tyto účely efektivně využít až 75 mld. Kč. Bude vizitkou nové vlády, zda tuto šanci naplno využije,<< uvedl Petr Holub, ředitel Šance pro budovy, aliance asociací podporujících energeticky úsporné stavebnictví.

Nová nařízení umožňují členským státům zvýšit finanční podporu tzv. nízkouhlíkových strategií, tedy i více podpořit snižování energetické náročnosti budov.

Evropský fond pro regionální rozvoj dokonce stanoví minimální podíl, jenž mají členské státy využít na nízkouhlíkové strategie v oblasti bydlení. V méně rozvinutých regionech, jimiž jsou v ČR všechny kraje kromě Prahy, má jít o nejméně 12 % z celkové částky, v rozvinutých regionech - u nás tedy jen v Praze, pak alespoň o 20 %. To znamená výrazný posun, neboť v dosavadním období bylo možné takto využít nanejvýš 4 %.

Novou šanci by česká vláda měla využít při právě probíhající přípravě Dohody o partnerství (viz též str. 15 - pozn. redakce). Pro energeticky úsporné renovace veřejných budov a bytových domů je nutné v operačních programech zajistit progresivní, ale zároveň z praxe vycházející podmínky, jednoduchou administrativu a dostatečné finanční prostředky.

Efektivní čerpání uvedených 75 mld. Kč z evropských fondů pro renovace budov má v novém sedmiletém období doplnit i Nová zelená úsporám alokací nejméně 25 mld. Kč, jež mají být vynaloženy rovněž na podporu opatření ke snižování energetické náročnosti rodinných domů. Na tento účel totiž nelze z fondů EU podporu čerpat.

Takto nastavený program podporující energeticky úsporné renovace budov by celorepublikově dokázal vytvořit až 35 tisíc nových pracovních míst. Pozitivní dopad na růst HDP by mohl podle odhadů asociace Šance pro budovy činit až 1 % ročně.

Investice do úspor v budovách v rámci OP Životní prostředí patřily mezi nejúspěšnější už v dosavadním programovém období. Původní alokace se několikrát navyšovala a nakonec se jen na renovace veřejných budov (3500 objektů) už vyčerpalo přes 16 mld. Kč. Na mnohé školy, nemocnice či úřady se přesto nedostalo. A právě ty by mohly přijít na řadu v příštích letech.

AUTOR: TOMÁŠ JOHÁNEK

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů