Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost KYB KYB Chita Manufacturing Europe dokončila v průmyslové zóně v Chrudimi novou halu a začala vyrábět vinuté pružiny do tlumičů automobilů. Investice vyšla firmu na 200 milionů korun. "Půl roku poběží zkušební provoz, zejména hygieně musíme doložit měření hluku, znečištění ovzduší. Potřebujeme čas, abychom mohli provést měření v různých ročních obdobích," řekl prezident společnosti Robert Frank.

V zámeckém parku ve Velkém Březně pokračují poslední úpravy po obnově, kterou prošel v loňském roce. Lidé tu mohou vidět mimo jiné zhruba 50 nově vysazených okrasných jabloní. Některé z nich dokonce v současném, na leden nezvykle teplém, počasí vykvetly. Zámek je přes zimu zavřený, park si ale lidé mohou prohlédnout celoročně. V zimě je otevřený do 16:00. ČTK to řekl kastelán Miloš Musil.

Albánská vláda se konečně rozhodla zasáhnout proti černému odběru elektřiny. Premiér Edi Rama uvedl, že za elektřinu nyní dluží 91 % domácností a 81 % podniků. Zdůraznil, že pro vládu bude prioritou zajistit, aby státní instituce platily účty za dodávky elektrické energie včas a byly vzorem pro ostatní. Přiznal, že státní instituce nyní dluží za elektřinu distribuční společnosti CEZ Shpërndarje 13,1 miliardy leků (2,5 miliardy korun). CEZ Shpërndarje je albánská divize české energetické společnosti ČEZ.

Evropský parlament chce do roku 2020 zakázat nejnebezpečnější plasty a některé typy plastových tašek. V usnesení k evropské strategii snižování množství plastového odpadu to schválili europoslanci. Zároveň vyzvali Evropskou komisi, aby zavedla závazné cíle pro recyklaci tohoto odpadu. Poslanci navrhují, aby unijní legislativa stanovila závazné cíle pro sběr a třídění až 80 % odpadu z plastu.

Nezávislá certifikační a inspekční společnost Bureau Veritas Czech Republic udělila Nemocnici Milosrdných bratří Letovice, p. o., certifikáty systému managementu kvality a bezpečnosti informací podle standardů ISO 9001 a ISO 27001.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů