Sobota, 20. dubna 2024

Izrael začne vyvážet plyn z nových nalezišť. Dodávky nabízí Jordánsku

Izrael začne vyvážet plyn z nových nalezišť. Dodávky nabízí Jordánsku

Nově objevené obrovské zásoby plynu, které Izrael začal těžit ve své části pobřeží Středozemního moře, mění energetickou i geopolitickou situaci v regionu. Izrael, tradičně závislý na dovozu, má nyní levnou a čistou energii na desítky let dopředu.

Naděje Evropy, Turecka i dálné Asie, že se brzy stanou kupcem izraelského plynu, však zatím vzaly za své. Izrael se rozhodl upřednostnit své sousedy.

Prvními zeměmi, kam bude izraelský plyn směřovat, jsou tudíž Palestina a sousední Jordánsko.

Palestinská energetická společnost podepsala tento měsíc s Izraelem dvacetiletou dohodu na odběr celkem 4,75 miliardy krychlových metrů plynu za zhruba 1,2 miliardy dolarů.

Do Jordánska zase postaví Izrael podle informací agentury Bloomberg patnáctikilometrový plynovod, který má být v provozu od roku 2016.

Rozhodnutí, že Izrael bude dodávat plyn nejprve arabským zemím, má vést k posílení stability tamních režimů i ke zlepšení vztahů s židovským státem.

Výhodné je i pro texaskou společnost Noble Energy, která provozuje nově objevená izraelská plynová pole Tamar a Leviathan.

"Nabízet plyn v rámci regionu nám ušetří náklady. Často se pouze napojíme na již existující infrastrukturu," řekl agentuře Bloomberg šéf společnosti Noble Energy Charles Davidson.

Naopak export suroviny přes moře do vzdálenějších oblastí by podle něj vyžadoval obrovské investice do infrastruktury.

Naleziště Tamar, objevené týmem texaské společnosti Noble Energy v roce 2009, obsahuje odhadem 284 miliard krychlových metrů plynu, což odpovídá zhruba polovině roční spotřeby celé Evropy. Těžit se na něm začalo loni.

Ještě zhruba dvojnásobně bohatší je nedaleké naleziště Leviathan, z něhož Izrael začne těžit do dvou let. Zbaví se tak své noční můry - nutnosti nakupovat plyn z politicky nestabilního Egypta. V tom ostatně pomůže i Jordánsku.

Stejně jako Izrael bylo totiž i Jordánsko dlouho závislé na dovozu plynu z Egypta. Potrubí přes Sinajský poloostrov se však stalo po pádu režimu exprezidenta Husního Mubáraka a zhoršení bezpečnostní situace v roce 2011 terčem teroristických útoků a sabotáží.

Přímých útoků na plynovod na Sinaji se odehrálo už více než deset, naposledy na konci loňského roku. Výpadky dodávek suroviny trpí od té doby i Jordánsko.

Šance, že Izrael bude exportovat plyn i do dalších zemí, ale stále existuje. Zvažuje například podmořský plynovod do Turecka a odtud dále do Evropy. Ze hry nechce vypadnout ani ruský Gazprom, který projevil zájem izraelský plyn zkapalňovat a dovážet do Asie.

V evropských cenách mají doposud objevené izraelské zásoby hodnotu 240 miliard dolarů.

Ekonomové spočítali, že v příštích letech ušetří státní kase ročně miliardy dolarů a izraelské emise oxidu uhličitého klesnou o 195 milionů tun.

Izraelský plyn

284 MILIARD
krychlových metrů plynu, což odpovídá zhruba polovině roční spotřeby celé Evropy, obsahuje izraelské naleziště Tamar, odkud se začne plyn vyvážet. Ještě zhruba dvojnásobně bohatší je nedaleké naleziště Leviatan, z něhož Izrael začne těžit do dvou let.

15 KILOMETRŮ
činí délka předpokládaného plynovodu, kterým má od roku 2016 proudit surovina z Izraele do Jordánska.

AUTOR: Lucie Beranová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů