Pátek, 29. března 2024

Slavičínští gymnazisté spolupracují s architektem

Slavičínští gymnazisté spolupracují s architektem

Gymnazisté spolupracují se studentem architektury Bc. Karlem Humpolou na podobě veřejných prostor ve Slavičíně. Jak k tomu došlo?

Studenti třetího ročníku Gymnázia Jana Pivečky ve Slavičíně se již v loňském roce stali účastníky pilotní verze programu Kdyby tisíc Hostětínů aneb Jde to i u vás, který vznikl za podpory Ministerstva životního prostředí. V říjnu 2013 studenti absolvovali exkurzi po modelových ekologických projektech obce Hostětín, která je známá svou jedinečnou infrastrukturou a technologiemi šetrnými k životnímu prostředí. "Studenti se u nás vžili do role obecních zastupitelů a na konkrétních příbězích ze života obce Hostětín si vyzkoušeli řešení problémů souvisejících s fungováním obce," říká Eliška Balharová, autorka programu.

Hlavní část práce však na studenty čekala až po návratu do školy. Pustili se do analýzy fungování města Slavičín - zjišťovali informace o čištění odpadních vod ve městě, o způsobech třídění odpadů, o veřejné zeleni a mnohé další. "Cílem programu Kdyby tisíc Hostětínů bylo vtáhnout studenty do života jejich obce a probudit v nich zájem o veřejné dění, což se v případě studentů slavičínského gymnázia povedlo víc než dobře," dodává Eliška Balharová.

O jejich aktivitách se dozvěděl student architektury na ČVUT a místní rodák Karel Humpola. Nejprve pro studenty uspořádal poutavou přednášku o proměnách veřejného prostoru ve Slavičíně, a poté se s nimi dohodl na další spolupráci. Studenti se nejdříve zúčastnili dotazníkového šetření, které zjišťovalo jejich názory ohledně současné podoby veřejných prostor ve městě. Poté studenti sami přicházeli s konkrétními možnostmi řešení vybraných slavičínských lokalit. "Návrhy studentů pan Humpola pečlivě prochází a ty nejzajímavější zohlední ve své další práci. Navázaná spolupráce bude pokračovat i nadále. Další setkání studentů s panem architektem je naplánováno již na první únorový týden," říká Ivana Procházková, koordinátorka programu na Gymnáziu Jana Pivečky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů