Pátek, 29. března 2024

Moje řeč - Pavel Franc

právník a programový ředitel Frank Bold...

Moje řeč - Pavel Franc

Pohání mě motivace pomáhat smysluplným věcem. Studovat práva jsem šel proto, abych mohl chránit veřejné zájmy a slabší lidi.

S týmem kolegů jsme spustili novou značku Frank Bold. Jde o konsorcium bývalého Ekologického právního servisu a advokátní kanceláře Šikola a partneři. Už řadu let řešíme kromě ochrany životního prostředí také transparentní a otevřené fungování státu i férové a odpovědné podnikání. Pod značku Frank Bold jsme všechny aktivity sjednotili. Dalším důvodem změny názvu je, že působíme mezinárodně. Například do čtyřicetimilionového Polska jsme šli proto, že tam chybí právnická organizace, která by systematicky podporovala aktivní občany.

Spolu s mnoha neziskovými organizacemi a jednotlivci jsme loni zahájili projekt Rekonstrukce státu. Má prosadit devět zákonů, které zprůhlední a zefektivní fungování státu a k jejichž podpoře se zavázalo přes 160 poslanců. Rekonstrukce vychází ze snahy žít ve společnosti, která v každém člověku podporuje to lepší a nevytváří prostředí, jež vybízí korumpovat, lhát a podvádět.

V dalších projektech, jako je Občan 2.0, chceme lidi naučit, že se mají starat o svá práva, protože to za ně nikdo neudělá. Že český stát je ve skutečnosti náš a záleží na nás, jak to tady vypadá. Kdo se jako Občan 2.0 zaregistruje, získá přístup na akce a školení a budeme ho informovat o aktivitách, do kterých se může zapojit. Občanská společnost přeci má být státu partnerem, se kterým se dají věci tvořit dohromady. Neměla by být vnímána jako obtížný hmyz. Podnikatelé by se mohli zbavit předsudků a začít podporovat angažované lidi i organizace, které prosazují systémové změny.

Zvyšování odpovědnosti firem vede k inovacím. Generování zisku je zásadní kategorií pro zdraví firem. Zisky by ale neměly vznikat na úkor práv druhých lidí a společných hodnot, jakou je například životní prostředí. Kam takové jednání vede, bylo vidět během poslední finanční krize. Pokud jsou však firmy volány k odpovědnosti za negativní dopady svého počínání, odstartuje to vlnu inovací. Takto jsme vyhráli nad největším znečišťovatelem ovzduší na Ostravsku, ocelářskou firmou ArcelorMittal. Nyní je povinna investovat do omezení hluku svých provozů. A opakovaně jsme vyhráli soudy směřující k ochraně obrovského zdroje pitné vody u Holešova, což brání necitlivému rozšiřování průmyslové zóny.

AUTOR: Jaromír Mára

Zdroj:Víkend
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů