Pátek, 29. března 2024

Sací bagry pomáhají při odklízení sutin

Sací bagry pomáhají při odklízení sutin

Představujeme vám technologickou zajímavost, která může pomoci hasičům při odklízecích prací například u zřícení domů nebo při závalech. Podobný sací bagr bude v budoucnu i výbavou ZÚ v Hlučíně, v současné době je vypsáno výběrové řízení na dodávku stroje.

Tento konkrétní speciál je postaven na podvozku DAF CF85 480. Poháněn je motorem PACCAR MX o zdvihovém objemu 12,9 litru a výkonu 480 koní.

Bagr saje mokré i suché materiály. U suchých materiálů je limitován velikostí jednotlivých zrn, ale vysaje v podstatě vše, co projde sacím vedením, tedy i kusy cihel. Bagr pracuje jako vysavač, tedy na vzduch, kterým nasává a strhává vysokou rychlostí nasávaný materiál a unáší ho do cisterny. Pro vytvoření podtlaku využívá rootsovo dmychadlo. Rootsova dmychadla pracují na principu rotujících ledvin, které odčerpávají vzduch z vstupu a vyfukují je na výstupu.

Sací efekt je u jiných bagrů docílen pomocí velmi výkonného ventilátoru, který pohání motor vozidla. Přes dvě spojky je zaručeno plynulé zvyšování otáček a dvouokruhová hydraulická soustava pak zprostředkovává energii všem potřebným částem. Zmíněné - a u tohoto vozu využívané - rootsovo dmychadlo však vytváří silnější podtlak.

Firma PATOK a.s. disponuje celou flotilou těchto speciálů. Některé z těchto vozů jsou vybaveny tzv. protišlehem, tedy pojistkou, umožňující sání výbušného uhelného prachu. Jiné bagry mají zpětný chod pro foukání materiálů - pneumatická doprava do výšky 40 m (např. kačírek). Speciály určené i pro pomoc hasičů umožňují převoz nebezpečných látek v režimu ADR.

Sací výkon bagru je 8500 m3 vzduchu za hodinu. Saje až z hloubek 50 m a na vzdálenost až 300 m. Objem cisterny je 8-11 m3. V bagru je integrován jemný filtrační systém, díky němuž se na místě nepráší. Právě pomocí něj je možné nasávat prašné materiály, piliny, vodu nebo bahno. Vyprázdnění filtru se provádí opět náklonem kontejneru.

Hasiči mohou sací bagr využít pro odsávání sutin, uhelného prachu, písku, odtěžování kolejových svršků, odsávání sesutého písku ve výkopech nebo při odsávání vody z extrémních hloubek. Dokáže odsát studny až do hloubky 50 m. nebo přefoukat materiál z míst ohrožených povodní, např. obilí.

Obsluha bagru je velmi jednoduchá a zvládnou jí 2 lidé. Veškeré funkce sání jsou řízeny z ovládací skříně nebo dálkovým ovládáním - to umožňuje pracovníkům regulovat bagr přímo z místa odsávání a není nutná domluva například přes vysílačky. Sací hubice má několik nástavců na různé druhy materiálů. Sací hadice jsou nastavitelné podobně jako u klasických savic. Uvnitř nádrže je speciální "plovák", který indikuje naplněnost cisterny.

Podle průzkumů je zřejmé, že díky použití sacího bagru se riziko nechtěného poškození různých rozvodů v zemi snižuje minimálně o 90 %. To je dobrá zpráva pro přeživší zasypané - ruku jim neutrhne pracovník v rypadle, pouze budou chvilkově osáti obrovským vysavačem, než si jich obsluha všimne a stroj zastaví. Časová úspora proti ručnímu hloubení a odstraňování sutin je přibližně dvanáctinásobná.

ZDROJ: pozary.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů