Úterý, 23. dubna 2024

Evropská komise představí svůj návrh snížení emisí do roku 2030

Evropská komise představí svůj návrh snížení emisí do roku 2030

Evropská komise ve středu nejspíš navrhne závazný cíl snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 40 procent proti úrovni z roku 1990. Eurokomisaři věc definitivně rozhodnou až na svém zasedání ve středu, podle diplomatických zdrojů ČTK je ale skupina členů komise prosazující nižší cíl nyní v menšině.

Druhým významným údajem má být procento energie vyrobené z obnovitelných zdrojů. Unijní diplomaté mimo záznam uvádějí, že na posledních jednáních nejčastěji zněl návrh na závaznou hodnotu 27,7 procenta, ovšem "agregovaně" pro celou Evropskou unii.

Je to méně než původně zvažovaných 30 procent. Není ale zatím jasné, jak by se podobný unijní závazek přesně promítl do povinností jednotlivých členských zemí.

Nynější evropská pravidla počítají se snížením emisí CO2 o 20 procent v roce 2020 s tím, že nejméně 20 procent energie půjde z obnovitelných zdrojů.

Komise také zvažuje možnost určité revize vlastních klimatických cílů někdy v roce 2015 či 2016 s ohledem na cíle, které si stanoví ostatní světoví hráči, uvádí zdroje ČTK. Klimatická konference se má konat v Paříži na konci roku 2015.

Na novém energetickém a klimatickém rámci pracovali poprvé i eurokomisaři odpovědní za energetiku Günther Oettinger nebo pro průmysl Antonio Tajani. Jejich představa nižšího povinného závazku na úrovni 35 procent, ale zřejmě neprojde. O věci budou muset jednat členské země. Předpokladá se, že na březnovém unijním summitu.

Je však otázka, zda se do té doby podaří diplomatům najít pro všechny strany přijatelný kompromis. Věc bude diskutovat také Evropský parlament, jehož ekologický výbor už komisi vyzval k přijetí cíle právě na úrovni 40 procent a závazných cílů týkajících se výroby energií z obnovitelných zdrojů i zlepšení energetické účinnosti.

Také čtyři velké unijní státy - Německo, Francie, Itálie a Británie - prosazují snížení emisí o 40 procent. Naopak průmyslové firmy a také některé země si přejí nižší úroveň snižování, k nim patří podle ekologů například Česko a Polsko. Obávají se, že EK pod jejich tlakem navrhne přijmout pouze slabý závazný cíl pro emise skleníkových plynů a slabý nezávazný cíl pro obnovitelné zdroje.

"Současná pozice ČR k energetické politice EU je rozporuplná. Uznává potřebu snižovat emise skleníkových plynů - byť v nedostatečné míře - a současně se zuby nehty brání zavést ta nejlevnější opatření, která snížení zajistí," konstatovala dnes Barbora Urbanová z Klimatické koalice. Vznikající česká vláda se zavázala, že připraví zákon, který stanoví závazné tempo a cíl snižování závislosti na fosilních palivech, připomněl energetický expert Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Podle ekologů z hnutí Greenpeace bude i snížení emisí o 40 procent proti roku 1990 málo. "Unii to nebude stačit k tomu, aby naplnila svůj spravedlivý díl globálního snižování emisí," uvedli nedávno v tiskové zprávě. Podle hnutí by minimální snížení mělo dosáhnout 45 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů