Čtvrtek, 28. března 2024

Německu prý hrozí útlum průmyslu, pokud zelená energie neuspěje

Německu prý hrozí útlum průmyslu, pokud zelená energie neuspěje

Posun německé energetiky směrem k obnovitelným zdrojům již přivedl tamní ekonomiku na samou hranici toho, co si může dovolit. Řekl to dnes tamní ministr hospodářství a energetiky Sigmar Gabriel. Podpora zelené energie podle něj potřebuje zásadní reformu, aby se zabránilo útlumu průmyslové výroby.

"Dosáhli jsme hranice toho, co můžeme od naší ekonomiky požadovat," řekl ministr zástupcům odvětví energetiky na konferenci listu Handelsblatt. "Transformace energií má potenciál k tomu, aby byla ekonomicky úspěšná, může ale také způsobit dramatický pokles industrializace naší země," dodal podle agentury Reuters ministr. Ten má vládě tento týden předložit reformu pobídek pro obnovitelné zdroje energie.

Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny v Německu loni podle tamního Sdružení energetiky a vodárenství vzrostl na rekordních 23,4 procenta. Nejvýznamnějším energetickým zdrojem zůstává uhlí, klesá naopak význam jaderné energetiky, což odpovídá plánu Berlína postupně odstavit jaderné elektrárny.

Rekordní výše loni dosáhla i podpora zelené elektřiny. Podle údajů, které po Novém roce zveřejnili němečtí distributoři elektřiny, zaplatily německé domácnosti a malé podniky loni za podporu obnovitelných zdrojů energie 21,8 miliardy eur (599 miliard Kč). To je nejvíce v historii. U čtyřčlenné domácnosti činila podpora zelené elektřiny průměrně 220 eur (zhruba 6000 Kč).

Výjimku z placení ekologické přirážky v ceně elektřiny, kterou musí platit běžní spotřebitelé, má v Německu zhruba 2000 uživatelů, zejména z odvětví náročných na energii. Evropská unie loni zahájila hloubkovou revizi těchto výjimek v Německu.

Gabriel dnes ujistil, že pokud to bude třeba, bude za německé průmyslové zájmy proti EU bojovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů