Pátek, 26. dubna 2024

Další případ pokusu o pašování nosorožčích rohů

Další případ pokusu o pašování nosorožčích rohů

V prosinci 2013 odhalili celníci díky kontrole rentgenem na Letišti Václava Havla v Praze Ruzyni další kontraband nosorožčích rohů; balík mířil do jihovýchodní Asie. Rohy o celkové váze 6770 g pašeráci ukryli v zásilce s elektroinstalačním materiálem.

Odborníci z oddělení CITES České inspekce životního prostředí, kteří na případu s celníky spolupracují, určili, že jde o rohy nosorožce tuponosého (Ceratotherium simum) - tedy druhu přímo ohroženého vyhubením, který je zařazen do mezinárodní úmluvy CITES, příloha I.

Nosorožčí rohy jsou vysoce ceněnou surovinou pro tradiční asijskou medicínu - jejich deklarovaný velký účinek však nikdy nebyl vědecky prokázán (prokázána je malá účinnost proti horečce - nižší než u aspirinu - a mírné detoxifikační účinky). Od roku 2009 přesto stoupla na černém trhu cena nosorožčích rohů takřka dvojnásobně na 60.000 USD za kilogram rohoviny, protože se objevila fáma, že rohy z nosorožce léčí rakovinu (v roce 1975 to bylo 35 USD). Při váze zadržených rohů přes 6 kg je cena předmětné zásilky na černém trhu cca 360 000 USD.

V zásilce byl objeven i jeden kus sušené medvědí žluči (čínsky Xiong Dan), která na rozdíl od nosorožčích rohů léčebné účinky může mít a je jednou ze základních a velmi ceněných surovin tradiční čínské medicíny. Vědci však dodnes netuší, jak účinná látka, obsažená v medvědí žluči (ursodeoxycholicacid - UDCA), funguje; bezúspěšně pracují na objevení syntetické náhražky přes 30 let. První záznam o účincích medvědí žluči se datuje roku 659 př. n. l. UDCA snižuje horečku, léčí játra a hemoroidy, odstraňuje žlučové kameny. V západní medicíně se UDCA získává z jatek; v Číně v posledních 25 letech vznikají nechvalně proslulé farmy na chov medvědů, kde se zvířatům odčerpává žluč katetrem z těla. Jsou známy často drastické podmínky chovu a extrakce žluči za velmi nehumánních okolností.

Tento případ pašování je dále šetřen jako podezření z trestného činu neoprávněného zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Pachatelům hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.

Simona Cigánková, tisková mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů