Pátek, 29. března 2024

V Táboře uniknul z teplárny do kanalizace dehet

V Táboře uniknul z teplárny do kanalizace dehet

Z táborské teplárny uniknulo v neděli odpoledne do kanalizace 1000 až 2000 litrů dehtu. Hasiči nainstalovali do Lužnice norné stěny pro případ, že by se látka dostala do řeky. To se zatím nepotvrdilo, jelikož kanalizace neústí do Lužnice. Hasiči místo kontrolují i dnes, řekla ČTK jejich mluvčí Vendula Matějů.

"Dehet v kanalizaci v neděli způsoboval extrémně silný zápach, který cítili obyvatelé několika blízkých ulic," uvedla Matějů. Zástupci firmy provozující kanalizační síť, odboru životního prostředí městského úřadu, policie a hasičů proto doporučili obyvatelům nevětrat a minimálně vycházet ven. Evakuace lidí však podle Matějů nebyla nutná.

Podle dnešního měření koncentrace plynů ve vzduchu intenzita zápachu poklesla. "Také voda v kanalizaci již byla zředěna," uvedla Matějů.

Jde o druhý únik nebezpečných látek v Jihočeském kraji v rozmezí několika dnů. Ve čtvrtek se dostala ropná směs do řeky Vltavy v Týně nad Vltavou. Z objektu bývalých kasáren tam unikly patrně nafta, benzin a olej. Hasiči proto na Vltavě instalovali norné stěny, s jejichž pomocí látky z řeky dostávají. "V této činnosti stále pokračují, i dnes v Týně nad Vltavou ropnou směs odstraňovali," řekla Matějů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů