Čtvrtek, 28. března 2024

Téměř 2 800pracovních míst mohouÚsteckému kraji přinést energeticky úsporné renovace budov

Téměř 2 800pracovních míst mohouÚsteckému kraji přinést energeticky úsporné renovace budov

Budoucí vládní strany se v koaliční smlouvě zavázaly k masivní podpoře zateplování veřejných i soukromých budov. Pokud se nové vláděskutečně podaří vytvořit dlouhodobý a stabilně financovaný program, může jen v Ústeckém kraji vzniknout zhruba 2800 nových pracovních míst.
Do roku 2020 lze ve stabilním programu, který by pomáhal domácnostem i institucím s energeticky úspornými renovacemi, efektivně využít 80-100 miliard korun, tedy až 12 miliard korun podpor ročně.Celorepublikově by takto nastavená podpora energeticky úsporných renovací pokrývající soukromé i veřejné budovy dokázala vytvořit 35 tisíc pracovních míst ve všech regionech České republiky.
Pro Ústecký kraj, kde žije 7,9 % obyvatel České republiky, by taková výše podpory znamenala podle konzervativních odhadů 2765 nových přímých pracovních míst ve stavebnictví a subdodavatelských odvětvích [1].
Vláda však musí zajistit úspěšné čerpání prostředků z fondů Evropské unie, které nabízejí více než tři čtvrtiny potřebné částky -celkem 75 miliard korun- a vztahují se k energeticky úsporným renovacím veřejných budov a bytových domů.
Dalších 27 miliard korun z prodeje emisních povolenek je již nasměrováno do programu Nová zelená úsporám, který je určen pro rodinné domy. V případě výpadku příjmů z povolenek, který se dá v letech 2014 a 2015 kvůli derogacím očekávat, musí pak vláda zajistit dofinancování programu ze státního rozpočtu. I tento scénář se přitom státní kase vyplatí. Během jednoho roku se do ní totiž vynaložené prostředky vrátí [2].
Ústecký kraj by se měl proto u vlády zasadit o vytvoření dlouhodobého programu, kdy lze také ve spolupráci s Úřadem práce dohodnout příspěvek na vytvoření nového pracovního místa v tomto oboru přímo u stavebních firem. Počet nových pracovních míst může být ještě vyšší, pokud kraj bude i nadále atraktivní pro výrobní firmy z oblasti stavebnictví. Kraj by také měl zohlednit možnost nových pracovních příležitostí v energeticky úsporném stavebnictví při přípravě rekvalifikačních kurzů.

Pavel Ševčík, viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR, řekl:"Stavebnictví se v současné době nachází ve velmi složité situaci, jak každý měsíc potvrzují výsledky šetření Českého statistického úřadu. Dlouhodobá strategie v oblasti snižování energetické náročnosti budov by měla přinést tolik očekávané zakázky - především malým a středním firmám. Česká republika se jako členská země EU zavázala k přijetí opatření, která povedou k úsporám nákladů na vytápění a k šetření energiemi. Proto jsem velmi rád, že vláda schválila program Nová zelená úsporám, který by měl poskytnout dotace ve výši 27 miliard. V možnostech tohoto programu a programu Panel 2013+ vidím velkou šanci pro Ústecký kraj. Díky vysokému multiplikátoru pak bude zásadně ovlivněna zaměstnanost ve stavebnictví a vzrostou i přínosy do státního rozpočtu."

Petr Holub, ředitel aliance Šance pro budovy, řekl:"Jen v Ústeckém kraji může efektivní zapojení evropských fondů a pokračování Nové zelené úsporám vytvořit zhruba 2800nových pracovních míst ve stavebnictví. Renovace budov mohou být také jednou z cest, jak udržitelným směrem diverzifikovat ekonomiku Ústeckého kraje, která se již dlouhá létaopírá předevšímo těžký a těžební průmysl."

Petr Mazzolini,manažer zpracovatelských firem střední Evropa, AGC FlatGlass Czech, řekl:
"Zvyšování energetické účinnosti budov cestou využití efektivních, energeticky úsporných opatření je samozřejmě závislé na technologiích a použitém materiálu. Sklářský průmysl a jeho významný reprezentant v České republice, akciová společnost AGC FlatGlass Czech, svými výrobky významně přispívají k podpoře tohoto trendu, k šetrnému chování spotřebitelů a jednoduše řečeno, k úspoře energie. Skla z teplické firmy AGC dokáží řídit prostup světla i energie podle individuálního přání zákazníků. Použití našich skel při zateplení domů, zasklení oken nebo fasád přináší zákazníkům vysoké úspory v nákladech za teplo s návratností investice v desítkách měsíců.
Ve výrobě a zpracování plochého skla pracuje v Ústeckém kraji asi 4000 lidí. V tomto odvětví výroby je kvalifikovaný odhad multiplikačního faktoru zaměstnanosti 3,5. V důsledku toho se počet pracovních míst spojených s výrobou a dodávkou skel k výrobcům oken, fasád, zimních zahrad nebo přímo na stavby značně rozšiřuje a lze jej dále zvýšit.Moderní trendy života a jejich společenská podpora se tak stávají účinným nástrojem k řízení zaměstnaností."

Jan Brázda,ředitel výrobního závodu Krupka, KnaufInsulation, řekl:"SpolečnostKnaufInsulation produkuje špičkové izolační materiály a to i ve smyslu dopadu provozu na životní prostředí a spotřebu energie na výrobu izolace. Respekt k energiím je zakotven v našem mottu: "je čas chránit energii".
Velký potenciál dalšího rozvoje vidíme v rekonstrukcích stávajících budov a staveb a procesu jejich změny do standardu "nulové spotřeby energie".Tento přístup generujenejen business pro výrobce izolací a izolačních systémů, ale také obrovský objem práce zejména pro lokální firmy malé a střední velikosti. Důsledkem je nejen zlepšení komfortu užívání budov, ale i podstatné snížení účtů za energie a tedy tvorba nových zdrojů pro zlepšení životní úrovně, zejména nízkopříjmových skupin obyvatel."

Kontakty:
Mgr. Alena Čechová, tisková mluvčí Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR, tel.: 723 240 431, e-mail: cechova@sps.cz
Mgr. Jana Kubáňová, koordinátorka komunikace Šance pro budovy, tel.: 774 422 910, e-mail: jana.kubanova@sanceprobudovy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů