Sobota, 27. dubna 2024

Světové obchodní velmoci chtějí volný obchod s ekologickým zbožím

Světové obchodní velmoci chtějí volný obchod s ekologickým zbožím

Světové obchodní velmoci představily plán na zajištění globálního volného obchodu s ekologickým zbožím. Chtějí tak podpořit boj proti změnám klimatu. O společné iniciativě dnes informovala agentura Reuters.

Čína, Evropská unie, Spojené státy a několik menších vyspělých ekonomik ve společném prohlášení sdělily, že dohoda vstoupí v platnost, jakmile se zapojí určitý rozhodující počet členských států Světové obchodní organizace (WTO).

Iniciativa je součástí úsilí nového šéfa WTO Roberta Azeveda, který chce prolomit zhruba deset let zablokovaná jednání týkající se světového obchodu.

Minulý měsíc ministři 159 členských zemí WTO schválili první globální obchodní dohodu od vzniku této organizace v roce 1995. Dohoda by měla mimo jiné omezit byrokratické překážky obchodu. Měla by ale také obnovit otřesenou důvěru ve schopnost WTO sjednávat smlouvy o globální liberalizaci obchodu. WTO v této souvislosti odhadla, že navrhované zmírnění celních bariér by zvýšilo hodnotu globálního obchodu o jeden bilion dolarů na zhruba 23 bilionů dolarů ročně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů