Čtvrtek, 25. dubna 2024

Praktická příručka pro přeshraniční přepravu odpadů

Praktická příručka pro přeshraniční přepravu odpadů

Česká asociace odpadového hospodářství přináší informaci o nově zpracované Praktické příručce pro přeshraniční přepravu odpadů, ve které je možné najít informace k související legislativě a také informace k tomu, na co se při kontrolách zaměřují dozorové orgány a jakým způsobem vyhodnocují zjištěný stav. Příručka by tak měla přispět mimo jiné i jako prevetivní materiál k tomu, aby k porušování stanovených povinností souvisejících s přeshraniční přepravou odpadů docházelo v co nejmenší míře.

Dle jejích autorů byla Příručka vypracována jako praktická pomůcka zejména pro pracovníky státní správy, do jejichž kompetence patří i přeshraniční přeprava odpadů. Přípručka má pomoci k rychlejší orientaci v relevantních předpisech přímo při práci v terénu. Samozřejmě však může pomoci také firmám, které se přeshraniční přepravou odpadů zabývají v každodenním životě.

Informace uvedené v příručce vycházejí z nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1013/2006/ES ze dne 14.června 2006 o přepravě odpadů (NPO) a Evropského katalogu odpadů, který byl v ČR implementován ve vyhlášce č. 381/2001 Sb., kterou se stanoví Katalog odpadů (KO), v platném znění. Při vypracování této příručky byl použit také materiál "Waste(s) watch - december 2010, IMPEL" a aktuální právní předpisy ČR a EU vztahující se k této problematice. Příručka byla zpracována pracovníky Centra pro hospodaření s odpady ve VÚV TGM, v.v.i., Praha.

Čtenářům webu ČAOH je příručka k dispozici zde:
Zdroj: Ing. Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů