Středa, 24. dubna 2024

E.ON letos otevře 12 veřejných stanic CNG

E.ON letos otevře 12 veřejných stanic CNG

V České republice je v současné době v provozu 52 veřejných plnicích stanic na stlačený zemní plyn (CNG). Jelikož jezdí na tento pohon v Česku již okolo 7 000 automobilů, řidiči avizovaný nárůst jistě ocení. Do konce roku tak zahájí provoz nejméně dalších 45 plnicích stanic, z nichž okolo 12 vznikne pod křídly energetické společnosti E.ON. Konkrétně se jedná například o stanice ve Zlíně, Písku, Praze, Brně, Žďáru na Sázavou aj.

Dobré zprávy přicházejí také z Bruselu - podmínky připravovaného Návrhu směrnice EU o zavedení infrastruktury pro alternativní paliva v oblasti CNG již nyní ČR splňuje. Celkově odhadované náklady na vytvoření sítě CNG v celé EU jsou odhadovány na 160 milionů Eur. "Do konce letošního roku by mohlo být v České republice v provozu devadesát plnicích veřejných stanic, v každém kraji alespoň šest, bez problémů podmínky této směrnice už teď plníme," říká Jiří Šimek, místopředseda Rady Českého plynárenského svazu (ČPS) a místopředseda představenstva E.ON Energie.

V rámci celé České republiky by do roku 2020 mohlo být motoristům k dispozici až tři sta CNG stanic, a tím by se hustotou sítě Česko vyrovnalo například Rakousku nebo Německu, kde má CNG delší tradici. Na světě je dnes v provozu více než 22 tisíc CNG stanic, v Evropě 4,2 tisíce.

Dojezd sériově vyráběných vozů činí běžně 500 až 600 kilometrů (cca 400 km na CNG a 200 km
na benzin z přídavné nádrže, kterou jsou vozy vybaveny).

Více informací naleznete na www.ekobonus.cz/mobilita

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů