Čtvrtek, 28. března 2024

Nejdůležitější úkol nové vlády: zachránit životy tisícům lidí, které zabíjí smog

Nejdůležitější úkol nové vlády: zachránit životy tisícům lidí, které zabíjí smog

Každý rok umírají v České republice tisíce lidí na následky znečištěného ovzduší. Pro novou vládu, kterou by měl zítra jmenovat prezident Miloš Zeman, by proto zlepšení situace v této oblasti mělo patřit mezi největší priority.

Podle modelu Státního zdravotnického ústavu zemře kvůli smogu v zemi každý rok zhruba sedm tisíc lidí, v krajním případě dokonce více než šestnáct tisíc lidí. Vládní zpráva o kvalitě ovzduší a zdravotních rizicích v roce 2012 uvádí 5500 předčasných úmrtí způsobených znečištěným ovzduším.

"Budoucí vláda před sebou nemá důležitější úkol, než zachránit životy tisícům lidí, kteří každý rok zbytečně umírají kvůli znečištěnému ovzduší," uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina. "V koaliční smlouvě ČSSD, ANO a KDU-ČSL se snižování znečištění ovzduší mezi největšími prioritami ještě neobjevilo, ale věříme, že v programovém prohlášení nové vlády již bude patřit mezi hlavní úkoly," dodal Dalibor Dostál.

Stav ovzduší se v Česku začal dramaticky zhoršovat na přelomu tisíciletí. Přispěl k tomu výrazný pokles výdajů na zlepšování životního prostředí, které v letech 1997 až 2002 klesly z 2,5 procenta na 0,7 procenta HDP, a také zdražení čistých zdrojů energie. V mnoha oblastech se lidé vrátili k topení uhlím a dalšími pevnými palivy, včetně odpadů.

"Již při nástupu vlády Mirka Topolánka v roce 2006 odborníci upozorňovali, že výrazné snížení znečištění ovzduší musí být jednoznačnou prioritou tehdejšího kabinetu. Bohužel, píše se rok 2014 a dosud žádná vláda nevěnovala tragické situaci se znečištěním ovzduší dostatečnou pozornost," doplnil Dalibor Dostál.

Znečištěným ovzduším trpí především obyvatelé Moravskoslezského kraje, který patří k nepostiženějším regionům Evropy. Například loni již na konci února překročila Ostrava, Bohumín, Havířov, Karviná a další města celoroční limit počtu dní, po které smí být legálně překonány normy koncentrace nebezpečného polétavého prachu. Kvůli smogu se v oblasti nejen zkrátila průměrná délka života, ale lidé se potýkají i se zvýšenou nemocností. Ta dopadá především na děti. Vědci z Ústavu experimentální medicíny zjistili, že v nejpostiženějších lokalitách Ostravy trpí astmatem téměř 40 procent dětí. Podobně dramatická situace přitom není nikde jinde na světě.

Končící vláda Jiřího Rusnoka zlepšení situace v regionu příliš nepomohla. Naopak, odmítla návrh Moravskoslezského kraje, aby úředníci mohli kontrolovat, čím lidé topí v domácnostech. Zároveň loni v září navrhla prověřit možnosti zmírnění limitů pro znečišťovatele ovzduší a prodloužení doby, do kdy musí provést opatření ke snížení škodlivých emisí.

Přitom již nyní jsou podle odborníků tuzemské limity znečištění jemným prachem nastaveny velmi mírně. Zatímco podle doporučení Světové zdravotnické organizace by neměly limity znečištění jemným prachem překračovat hodnotu deseti mikrogramů na metr krychlový, v Česku je limit dvaapůlkrát vyšší.

Zdroj: Česká krajina o.p.s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů