Čtvrtek, 18. dubna 2024

Brabec pro iDNES.cz: Rozhodnutí o Temelínu a limitech odložme

Brabec pro iDNES.cz: Rozhodnutí o Temelínu a limitech odložme

Budoucí ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) je pro odklad rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Nevidí ani důvody pro urychlené rozhodnutí, zda vůbec, nebo kdy a také v jaké oblasti prolomit limity těžby uhlí. Zároveň jako velmi nízkou kritizoval současnou výši poplatku z dobytého nerostu. Řekl to v rozhovoru pro server iDNES.cz.

"Za současných podmínek, kdy je historicky nízká cena elektrické energie, výstavba Temelína prostě ekonomicky nevychází. Musíme především zaktualizovat státní energetickou koncepci a připravit varianty dalšího postupu. Proto bych podpořil odložení tohoto rozhodnutí," uvedl. Neznamená to ale podle něj, že nepodporuje jadernou energetiku. Míní, že je to naopak cesta, po níž by ČR měla jít i nadále. "Jestliže máme ambice výrazně snižovat emise škodlivin a na druhé straně nechceme jadernou energii, tak je velká neznámá, jak to vlastně chceme udělat," dodal.

Kandidát na ministra průmyslu Jan Mládek (ČSSD) se minulý týden vyslovil pro výstavbu dalších bloků Temelína, rozhodnutí o této mnohamiliardové investici ale podle něj nebude jednoduché.

Pokud jde o limity těžby uhlí a jejich případné prolomení, Brabec se domnívá, že rozhodnutí musí předcházet "široká odborná diskuse o státní energetické koncepci". "Dnes se někdy vydírá tím, že když okamžitě nerozhodneme o prolomení limitů, tak nebudou mít teplárny uhlí a tisíce lidí přijdou o práci. Tak to ale není a v nejbližších několika letech nebude," řekl webu. Zdůraznil, že "uhlí patří státu, a ten by si měl především vyjednat co nejlepší podmínky z jeho těžby". Je pro něj prý "neuvěřitelná informace", že ze svého uhlí dostává český stát jen jeden a půl procenta tržní hodnoty. "Naprosto nechápu, proč o výrazném zvýšení tohoto poplatku vláda nerozhodla už daleko dřív," prohlásil.

Mládek k těžebním limitům uhlí před týdnem řekl, že je možné jejich částečné prolomení tam, kde to nezasahuje zastavěné oblasti. V případě rozsáhlejší těžby by podle něj bylo třeba vyhlásit krajské referendum.

Brabec se v rozhovoru pro iDNES.cz vyjádřil i k řadě dalších otázek, například k návrhu zákona o Národním parku Šumava, který je podle kritiků příliš vstřícný k developerským projektům. "V této podobě ho předkládat nebudu. V nejbližší době se setkám se všemi klíčovými stranami, abych si udělal názor," uvedl Brabec, jehož jmenuje prezident Miloš Zeman spolu s ostatními ministry ve středu.

Tak jako ostatní kandidáti do vlády se Brabec před jmenováním s hlavou státu sešel. Na otázku iDNES.cz, jak se staví k Zemanovu přání vybudovat říční kanál Dunaj-Odra-Labe, řekl, že je spíš skeptický z hlediska "reálného efektu tohoto projektu". "Nesporně jednodušší, rychlejší a daleko levnější projekt, který naopak velmi podporuji, je například výstavba labského plavebního stupně Děčín," soudí.

Brabec byl dosud profesně svázán s průmyslem, v letech 2005 až 2011 byl generálním ředitelem Lovochemie; působil či stále působí jako člen statutárních orgánů řady dalších společností. Je členem představenstva Svazu chemického průmyslu ČR, vlivné lobbistické organizace. Již dříve oznámil, že se členství ve svazu vzdá, serveru iDNES.cz řekl, že se vzdá všech svých funkcí, tedy i té v dozorčí radě Lovochemie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů