Sobota, 27. dubna 2024

NKÚ: Náklady MŽP na poradenství vzrostly více než dvojnásobně

NKÚ: Náklady MŽP na poradenství vzrostly více než dvojnásobně

Náklady ministerstva životního prostředí na konzultační, poradenské a právní služby vzrostly podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) za dva roky více než dvojnásobně. V roce 2010 ministerstvo za tyto služby zaplatilo 23,3 milionu korun, o rok později 34,8 milionu korun a v roce 2012 zhruba 48 milionů korun. ČTK dnes o tom informovala mluvčí NKÚ Olga Málková. Mluvčí ministerstva Matyáš Vitík naopak tvrdí, že se ušetřilo na platech 24 milionů korun a poradenské služby se využívaly ke kontrolám Operačního programu Životní prostředí. Ten se loni potýkal s největšími problémy v čerpání evropských dotací.

V letech 2011 a 2012 ministerstvo podle kontrolorů například zaplatilo dvěma externím poradcům 848.000 korun za mediální služby. "A to přesto, že ke konci roku 2012 disponovaly odbor kabinetu ministra a odbor tiskový a marketingu celkem dvaceti pěti zaměstnanci," uvedl NKÚ. V roce 2011 zase MŽP zaplatilo 240.000 korun za právní služby externí společnosti, jejíž hodinové sazby se pohybovaly od 5878 korun do 12.747 korun. Ministerstvo přitom kontrolorům nepředložilo žádné dokumenty, které by dokládaly splnění objednávky.

Podle budoucího ministra životního prostředí Richarda Brabce z hnutí ANO je obecným trendem ve státní správě, že úředníci neznají cenu peněz. "Konzultační a právní služby je oblíbený český systém, jak tunelovat rozpočet přes různé spřízněné firmy. Může to být i v tomto případě, ale nemusí. Samozřejmě budu chtít vysvětlení," reagoval pro ČTK Brabec s tím, že plánuje udělat audit smluv, který ukáže, zda bylo nějaké pochybení.

Mluvčí Vitík s řadou závěrů NKÚ nesouhlasí. "Mezi lety 2012 až 2013 jsme na platech ušetřili 24 milionů. Co se týče poradenských služeb, tam to souvisí s kontrolami v rámci Operačního programu Životní prostředí. V rámci podmínek se musí kontrolovat nezávislé plnění ze strany žadatelů o dotaci," řekl ČTK Vitík. Jak se podle něj program blížil ke konci, projekty, které bylo potřeba zkontrolovat, přibývaly. Kvůli tomu se podle Vitíka uzavíraly tyto dohody.

NKÚ také zjistil, že ministerstvo mezi roky 2010 až 2012 ukončilo pracovní poměr s 427 zaměstnanci a za odstupné vyplatilo celkem 18,4 milionu korun. Ve stejném období přitom 318 zaměstnanců přijalo.

"V těchto letech zároveň výrazně vzrostl počet dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. Za zmíněné tři roky jich ministerstvo uzavřelo celkem 346 a vyplatilo za ně odměny ve výši téměř 18 milionů korun," uvedl úřad. Náklady na odměny za takzvanou práci na dohodu podle něj meziročně markantně rostly, například mezi roky 2011 a 2012 o 90 procent. V některých případech šlo přitom podle NKÚ o běžnou administrativní práci, kterou mohlo ministerstvo zabezpečit vlastními zaměstnanci.

Kontroloři také zjistili, že ministerstvo nakoupilo například 73 fotorámečků za 113.000 korun. Jejich cena se pohybovala od 592 korun do 14.760 korun za kus. V době kontroly přitom sloužilo svému účelu jen šest z nich, 64 rámečků bylo ve skladě a tři se zaměstnancům ministerstva nepodařilo dohledat.

NKÚ zkontroloval i náklady na společenské akce organizované ministerstvem. Zjistil, že v roce 2010 například zaplatilo téměř dva miliony korun za vánoční besídky pro děti v Praze a Ostravě. "Ve smlouvách ani fakturách přitom není položkový rozpis toho, za co ministerstvo peníze vyplatilo, ani další relevantní údaje jako například počet účastníků besídek," píše v závěrečné zprávě NKÚ.

Nedostatky kontroloři našli i ve smlouvách o pronájmu nebytových prostor v sídle ministerstva nebo v účetnictví a inventarizaci. "Ve třech případech za celkem čtyři miliony korun kontroloři konstatovali, že došlo k porušení rozpočtové kázně. Oznámili je proto příslušnému finančnímu úřadu," dodal NKÚ.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů