Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vědci a ekologové kritizují návrh nového plánu péče v Národním parku Šumava, který je v současnosti na ministerstvu životního prostředí v připomínkovém řízení. Klíčový dokument, který prosazuje Správa Národního parku Šumava, plánuje péči na dalších 15 let a například upravuje bezzásahové území první zóny. Podle ekologů ale některými svými změnami v ochraně přírody ve skutečnosti vyřadí Šumavu z mezinárodně uznávaných národních parků.

V Biskajském zálivu poblíž jihozápadního pobřeží Francie dnes havarovala španělská nákladní loď převážející hnojivo. Informovala o tom agentura Reuters. Po nárazu do hráze se asi 100 metrů dlouhé plavidlo rozlomilo a do moře vytekla část paliva. Všech 12 členů posádky vrtulníky bezpečně evakuovaly.
Loď Luno měla podle všeho problém s motory, když za silného větru narazila do vlnolamu poblíž přístavního města Anglet. To leží u francouzsko-španělských hranic.
Podle starosty města Jeana Espilonda se zatím neví, jaké množství hnojiva loď vezla a zda se náklad dostal do moře. V nádržích bylo asi 120 až 160 krychlových metrů paliva, únik do vody se ale záchranářům podařilo zastavit.

Voda a energie jsou úzce propojeny a jsou na sobě vzájemně závislé. Výroba a přenos energie vyžaduje využití vodních zdrojů, zejména pro vodní a jaderné, ale i tepelné elektrárny. Na druhou stranu, okolo 8 % celkové světové produkce energie se využívá k čerpání, úpravě a rozvodu vody jejím různým uživatelům.

Čtěte více...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů