Pátek, 26. dubna 2024

Brazilský průmysl hliníku je lídrem v recyklaci

Brazilský průmysl hliníku je lídrem v recyklaci

5. ročník veletrhu ExpoAlumínio, který je mezinárodní výstavou ze sektoru hliníku, organizovanou firmou Reed Exhibitions Alcantara Machado a zaštítěnou Brazilskou asociací hliníku (Associaç~ao Brasileira do Alumínio, Abal), představí letos ve dnech 1. - 3. 4. 2014 sektor, jehož velkou devizou je právě recyklace. V roce 2012 tento veletrh uvedl 150 vystavovaných značek a uvítal 12,5 tisíce návštěvníků.

V roce 2012 Brazílie recyklovala 97,9 % hliníkových plechovek od spotřebovaných nápojů. Růst sektoru hliníku je pro letošní rok očekáván ve výši 5, 3%, tedy mnohem vyšší oproti odhadovanému růstu brazilského HDP o 2,2 %.

Podle asociace Abal přispěl sběr hliníkových plechovek od nápojů do brazilské ekonomiky v roce 2012 částkou 630 milionů BRL. Jelikož recyklace vyžaduje pouze 5 % elektrické energie v porovnání z celkovou energií spotřebovanou při primární výrobě hliníku, přispěla recyklace hliníkových plechovek brazilskému hospodářství též úsporou 4 tisíc GWh, což odpovídá domácí spotřebě elektrické energie 6,6 milionů obyvatel bydlících ve 2 milionech domácností.

Průmysl hliníku je jedním z nejefektivnějších brazilských sektorů, co se týče recyklace: 35 % hliníku používného pro výrobu nových produktů pochází ze sběrných surovin. "Sběrny odpadu se musí průběžně připravovat na stále rostoucí objem, a díky tomu neustále investují do nových zařízení a šrotovacích strojů", uvedl Carlos Roberto Morais z asociace Abal.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Sao Paulu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů