Úterý, 19. března 2024

Toulcův dvůr během Světového dne mokřadů jako ukázka šetrného vztahu mezi zemědělstvím a přírodou

Toulcův dvůr během Světového dne mokřadů jako ukázka šetrného vztahu mezi zemědělstvím a přírodou

V neděli 2. února si připomeneme Světový den mokřadů, pravidelně vyhlašovaný na výročí podpisu Ramsarské smlouvy. Ta byla jednou z prvních dohod o životním prostředí na globální úrovni vůbec. Účelem vyhlášení významného dne je poukázat na křehkost této důležité složky přírody. Mokřady jsou nejen stanovištěm mnoha ohrožených živočichů, ve světě dokonce představují důležitý zdroj obživy pro milióny lidí. Tento den bývá pokaždé zaměřen na jiné téma a tentokrát se bude soustředit právě na zemědělství a jeho vliv na mokřady. Intenzivní zemědělství totiž bývá především kvůli znečištění velkou hrozbou pro vodní zdroje a ani v České republice tomu nebývá jinak.

Mezi několika pražskými mokřady, které stojí za to navštívit, najdeme i jeden ležící v bezprostřední blízkosti místa, kde najdeme hezkou ukázku souladu zemědělství a přírody. Toulcův mokřad se nachází v Hostivaři, nedaleko koryta Botiče, v přírodním areálu střediska ekologické výchovy Toulcův dvůr. Mokřad svou podobu získal během začátku devadesátých let. V té době na Toulcově dvoře vznikalo ekologické centrum a jeho zakladatelé se rozhodli zkultivovat zanedbanou část údolí Botiče do podoby dnešního přírodního areálu. Mokřad se tak stal jednou z mnoha atrakcí a oázou klidu, které ekocentrum uprostřed bytové zástavby nabízí. Z přírodního hlediska je navíc pro hlavní město velmi cenným přínosem. "Nachází se zde několik ohrožených živočichů a podobně jako ostatní mokřady představuje také Toulcův mokřad ochranu před povodněmi," uvedl krajinář a tiskový mluvčí Toulcova dvora, Daniel Škvařil. "V městském prostředí je takovéto území, kde se může voda bezpečně rozlít a zmírnit tak neblahý vliv povodní, velmi vzácné."

Na farmě Toulcova dvora jsou chována především tradiční česká plemena hospodářských zvířat v podmínkám odpovídajícím tzv. welfare - životní pohodě. Pražské děti, které patří k nejdůležitějším návštěvníkům ekocentra, se zde mohou setkat s formou zemědělství, která je opakem intenzivních a neosobních velkochovů. Symbolicky tak může poukázat na to, co je cílem letošní propagace mokřadů - na požadavek, aby zemědělství fungovalo v harmonii s přírodou a nepůsobilo jako její hrozba.

Ing. Daniel Škvařil
Koordinátor PR
Zájmové sdružení Toulcův dvůr

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů