Středa, 24. dubna 2024

V Brně se kříží dva transevropské dopravní koridory:Baltsko-jadranský a Východní a východostředomořský

V Brně se kříží dva transevropské dopravní koridory:Baltsko-jadranský a Východní a východostředomořský

V listopadu 2013 schválil Evropský parlament na svém plenárním zasedání novou podobu transevropských dopravních sítí TEN-T a vytvoření Nástroje pro propojení Evropy, v rámci kterého má být budování transevropské sítě financováno. Součástí předběžného znění usnesení o Nástroji pro propojení Evropy je seznam předem určených dopravních projektů hlavní sítě TEN-T. V tomto seznamu se na základě naší dlouhodobé snahy objevily projekty modernizace železničního uzlu Brno a tratě Brno-Přerov. Mezi vytipované projekty se nově zařadilo také silniční spojení Brna a rakouské hranice.

Pozice města Brna na nové evropské dopravní mapě je následující: Brno leží na hlavní síti TEN-T; v Brně se kříží dva transevropské dopravní koridory, a to Baltsko-jadranský a koridor Východní a východostředomořský; klíčové železniční projekty města, modernizace železničního uzlu Brno a modernizace tratě Brno-Přerov, jsou zařazeny mezi tzv. předem identifikované projekty hlavní dopravní sítě, tedy mezi projekty s nejlepší možnou šancí na financování z fondů EU; mezi vybranými projekty je také modernizace silničního spojení Brna s rakouskou hranicí.

"Jsou tomu dva roky, kdy Evropská komise přišla s návrhem nové podoby evropské dopravní sítě a způsobu jejího financování. Nyní Evropský parlament schválil její finální podobu. Jsem velmi rád, že město Brno uspělo se svými návrhy a naše snaha o zlepšení pozice města v systému transevropských dopravních tras přinesla ovoce. Přestavba brněnského uzlu a rekonstrukce tratě z Brna do Přerova mají nyní nejlepší možnou pozici pro získání financí z evropských zdrojů," řekl 1. náměstek primátora Robert Kotzian.

ZDROJ: http://www.nadraziureky.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů