Čtvrtek, 25. dubna 2024

Evropě hrozí invaze

Evropa je po dnešku o krok blíže ke schválení nových pravidel, která mají ochránit evropskou přírodu. Boj proti invazním nepůvodním druhům právě začíná...

Evropě hrozí invaze

O tom, jak bude vypadat, z velké části rozhodne český europoslanec Pavel Poc (ČSSD), biolog a expert v oblasti nepůvodních druhů, který je hlavním zpravodajem návrhu.

Pavel Poc, který vedl dnešní hlasování na Výboru pro životní prostředí veřejné zdraví a bezpečnost potravin v Evropském parlamentu, je s výsledkem spokojen. Podařilo se prosadit všechny kompromisy a schválit všechna klíčová opatření. Byl také udělen mandát k dalšímu vyjednávání s řeckým předsednictvím.

"Jak to tak bývá, celá diskuse se nakonec upřela k jednomu hlavnímu problému - zda povolit či zakázat takové invazní nepůvodní druhy, které mají potenciální komerční užitek. Chápu ochránce zvířat, kteří jsou proti chovu norků amerických na kožešinových farmách. Na druhé straně existují invazní druhy, jako je křídlatka japonská, u které je možné využití pro léčebné účely nebo jako zdroj energie," komentuje dnešní hlasování Poc. "Rozhodování bylo velmi složité a vyjednávání náročná, ale nakonec jsem se rozhodl takovou možnost komerčního využití povolit, ovšem za splnění přísných podmínek."

"Nový zákon by měl především poskytnout členským státům impuls pro přeshraniční spolupráci v boji proti invazním nepůvodním druhům, které představují velké nebezpečí, pro člověka, způsobují velké ekonomické ztráty a ohrožují místní ekosystémy."

"Důležitý bude především rychlý a koordinovaný postup proti novým invazím. Sršeň asijská, která se dostala do Francie náhodně v kontejneru s bonsajemi se šíří rychlostí sto kilometrů za rok. Pro člověka i pro naše evropské včely představuje tato sršeň doslova smrtelné nebezpečí. A není to jen problém Francie, pokud se rychle nezasáhne, za chvíli je na hranicích s Německem a potom jsme na řadě my."

Některé druhy se do volné přírody dostanou kvůli nedostatku informací. Když byl v televizi mezi dětmi oblíbený seriál Želvy Ninja, rodiče dětem koupili želvy. Děti po čase omrzelo hrát si se želvou. Jednoduše se vypustila do volné přírody, kde ovšem působí značné problémy. "Je potřeba lépe s lidmi komunikovat, co s takovými druhy dělat. Na druhou stranu si nedovedu představit, že by kvůli papouškovi, který je ve Španělsku invazní a způsobuje velké škody, zakázali majitelům a chovatelům jejich domácí mazlíčky. Vše je třeba řešit racionálně, jinak by to nedávalo smysl."

Zdroj: www.pavelpoc.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů