Sobota, 20. dubna 2024

V Praze bude výstava kamenů, které připravily banky o 20 mld. Kč

V Praze bude výstava kamenů, které připravily banky o 20 mld. Kč

V Praze budou vůbec poprvé veřejně vystaveny drahé kameny, které hrály hlavní roli v bankovních podvodech v 90. letech. Tuzemské banky tehdy kvůli nadhodnoceným drahokamům přišly v součtu zhruba o 20 miliard korun. Lidé drahokamy uvidí od února v expozici Mineralia, jejíž zástupci o tom ČTK informovali v tiskové zprávě.

K vidění bude několik stovek kamenů, ve všech případech jde o smaragdy a rubíny. Mineralia plánuje ještě před zahájením výstavy uspořádat 4. února tiskovou konferenci, na níž jeden z předních českých odborníků na drahé kameny Marian Gajda blíže popíše způsob, jakým byly k bankovním podvodům využívány.

Nelegální transakce spočívaly v tom, že banky poskytovaly miliónové úvěry a jako zástavu braly nadhodnocené drahokamy, jejichž skutečná hodnota byla až desetinásobně nižší. Na přeceněné drahokamy - většinou safíry, rubíny, smaragdy ze zemí bývalého Sovětského svazu - poskytovaly banky úvěry hlavně v letech 1991 až 1994.

Bankéři se přitom spolehli na falešné znalecké posudky, které vypracovával okruh stále stejných znalců, aniž si kameny nechali sami ocenit. Firmy, jež dávaly kameny do zástavy, navíc půjčky vesměs nesplatily.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů