Pátek, 19. dubna 2024

V Hradci Králové chystají odchyt divokých nutrií, ničí břehy řek

V Hradci Králové chystají odchyt divokých nutrií, ničí břehy řek

Správa Povodí Labe chystá v Hradci Králové odchyt divoce žijících nutrií říčních. Kolonie desítek těchto hlodavců se totiž rychle množí a zvířata mohou značně narušit ochranné hráze, břehy vodních toků a porosty na březích. Největší skupiny nutrií žijí na soutoku Labe s Orlicí, na Piletickém potoce a Labském náhonu. ČTK to dnes řekla mluvčí hradecké radnice Magdaléna Vlčková.

Nutrie nejsou v Česku původním druhem, do přírody se dostaly především z chovů. Na březích toků si budují rozsáhlé sítě nor, které měří až desítky metrů. Za místní přemnožení nutrií mohou i lidé, kteří berou nutrie jako atrakci a přikrmují je výrobky z obilovin a další nutričně hodnotnou potravou. To urychluje pohlavní dospívání zvířat a zvyšuje počty mláďat v jednotlivých vrzích.

Odchyt hlodavců v Hradci Králové radnice na žádost Povodí Labe už povolila, uskutečnit by se měl v příštích týdnech. "Na několika místech bylo zaznamenáno narušení břehů včetně stability několika stromů," uvedla vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Iva Šedivá. Divoce žijící nutrie mohou být jako přenašeči i zdrojem nebezpečných chorob, například leptospirózy či tularemie.

Samotný odchyt nutrií provede specializovaná firma. "Zkušeností s odchytem je velmi málo a je obtížné odhadnout, jak budou ochočení hlodavci na novou situaci reagovat," uvedla mluvčí Povodí Labe Jana Burianová. Odchycená zvířata by měla skončit u chovatelů, kteří je využijí pro zlepšení genofondu svých chovů.

S přemnoženými nutriemi bojují i jiná města a vodohospodáři v republice. V minulosti k odchytu nutrií přistoupili například ve Zlíně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů