Středa, 24. dubna 2024

Praze 5 se nelíbí plán firmy na další ukládání sutě v Motole

Praze 5 se nelíbí plán firmy na další ukládání sutě v Motole

Praha 5 se bouří proti záměru soukromé firmy využít část areálu skládky v Motole pro uložení dalších tun zeminy, sutě a nekontrolovatelného odpadu. Zemina a suť by tu měla být dále vršena v příštích 15 letech. Zamítavé stanovisko již radnice poslala magistrátu, který záměr projednává. ČTK to sdělila mluvčí Prahy 5 Ivona Kratochvílová.

"Připadá nám nemyslitelné, že by v uvedené lokalitě měla opět probíhat takto negativní činnost," uvedl starosta Prahy 5 Miroslav Zelený (UNP). Praha 5 chce podle Zeleného přeměnit areál na sportoviště.

Podle šéfa Strany zelených na Praze 5 Lukáše Budína je skládka dědictvím po exstarostovi Milanu Jančíkovi, kdy radnice 15hektarový pozemek pronajala soukromé firmě za 100 korun ročně. "Vznik skládky s sebou vedle ekonomické nesmyslnosti pro obec nese i negativní dopady na životní prostředí, zapříčiní další úbytek rekreační plochy a celkově sníží kvalitu života těm, kteří v jejím okolí bydlí," uvedl Budín.

Vedení radnice páté městské části pak vadí také špatná dopravní obslužnost - kromě hluku tu nákladní vozy znečišťují silnice a zvyšují prašnost. "Současné dopravní napojení areálu z ulice Kukulova považujeme za bezpečnostní riziko a provizorní řešení, proto nesouhlasíme s jeho prodloužením na navrhovanou dobu dalších 15 let. Rovněž nákladní vozidla v bezprostředním okolí nemocnice Motol považujeme za nežádoucí," uvedl starosta Zelený.

Dalším negativem je podle Prahy 5 ničení přírody. "Na daném území byl doložen výskyt populace slepýše křehkého, ten je silně ohrožený, který obývá úpatí navážky v místech se stopami pojezdů terénních vozidel. Populace je těmito vozidly ohrožena," sdělil místostarosta Jaroslav Nedvěd (UNP).

Podle kritiků by navíc budoucí stav odporoval územnímu plánu, samotná skládka by totiž měla zasahovat i do lokalit označených jako lesní porost a zeleň. Navíc by navýšení skládky zabránilo proudění vzduchu směrem k Smíchovu. "Zamezení proudění západních větrů do centrální části Smíchova by mělo negativní dopad na veřejné zdraví obyvatel nejen Smíchova, ale obyvatel Prahy vůbec. Lidé se začnou ve smíchovské kotlině dusit," uvedl Budín.

Areál v Motole má rozlohu zhruba 15 hektarů. Soukromá firma Ekomotol ji má pronajatu od roku 2004, kdy smíchovské radnici vládl kontroverzní exstarosta Milan Jančík.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů