Pátek, 29. března 2024

Nelegální odpad zmizí z Bulovky do poloviny příštího roku

Nelegální odpad zmizí z Bulovky do poloviny příštího roku

Nelegální skládka německého odpadu zmizí z Bulovky na Liberecku do poloviny příštího roku. Likvidace byla rozdělena do dvou etap, tu první platí Němci, tu druhou se zavázal uhradit Liberecký kraj. V rozpočtovém výhledu na příští rok bude připraveno pět milionů korun, kraj se ale bude snažit získat peníze i z jiných zdrojů - od obcí nebo ministerstva životního prostředí. ČTK to dnes řekl ekonomický náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Do zemědělského areálu v Bulovce - Arnolticích byly na přelomu let 2005 a 2006 dovezeny tisíce tun plastů, textilu s příměsí použité obuvi a koberců původem z Německa. Údajně měly být znovu využity, zpracováno a využito však bylo podle odhadů jen něco málo přes 500 tun textilu a plastů. Ve čtyřech objektech a na volném prostranství zůstalo uskladněno bezmála 8600 tun odpadu. "Dnes už ho ale nelze vytřídit a použít, jediným způsobem využití je spálení, zhruba pětinu spálit nelze a půjde na skládku," řekl krajský radní pro Životní prostředí Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).

Za odpad v Bulovce vyměřila loni v srpnu Česká inspekce životního prostředí rekordní pokutu 25 milionů korun firmě Nisa Recycling a podala a i dvě trestní oznámení. Firma Nisa Recykling měla odpad do roku 2009 zlikvidovat, s inspekcí ale od roku 2010 nekomunikuje. Vlastníkem odpadu se stala v roce 2006 s tím, že v místě bude odpad zpracovávat. Záměr měl i podporu obce, která očekávala vytvoření pracovních míst. Nic z toho se ale nenaplnilo. Velkým problémem je pro obyvatele z okolí nejen nepořádek a zápach, který se ze skládky šíří, ale také požáry.

Náklady na likvidaci skládky se původně odhadovaly na 20 milionů korun, tolik peněz nemohla malá obec zaplatit. Starost o skládku proto převzal kraj. Podařilo se dohodnout s německou stranou, že se postará o likvidaci 45 procent odpadu a zbytek zajistí Liberecký kraj. "Němcům se podařilo vysoutěžit likvidaci zhruba za pět milionů korun a předpokládáme, že ani nás by ten zbytek nemusel stát víc," poznamenal Pieter.

První etapa likvidace začala 9. ledna. Společnost Termizo, která provozuje libereckou spalovnu, už z Bulovky odvezla tuny odpadů ke spálení. "Postupuje to dobře, termín, který máme do konce března, bychom měli stihnout," řekl ČTK ředitel spalovny Pavel Bernát. Zimní období je podle něj pro podobnou zakázku optimální. "V létě by to byl problém, ale teď v zimě jedeme naplno a není problém odpad spálit," vysvětlil. Odvézt a spálit by měli kolem 4500 tun odpadu, což odpovídá tomu, co běžně spálí za polovinu měsíce. Zbytek odpadu by se měl podle Jadrného likvidovat podobným způsobem příští zimu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů