Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zástupci projektu plynovodu z Ázerbájdžánu Shah Deniz II, který povede přes Turecko, podepsali dnes konečné rozhodnutí o investici. Plynovod je alternativní tranzitní cesta plynu do Evropy a díky němu se Evropa snaží vymanit z velké závislosti na ruských energetických dodávkách. V roce 2009 se spory o cenách plynu mezi Evropskou Unií a Ruskem vyhrotili natolik, že Rusko zastavilo dodávky plynu přes Ukrajinu. V dlouhodobém horizontu by měl plynovod pokrýt až 20 % potřeby Evropy.

Mexická organizace pro obnovitelnou energii předpovídá, že solární energie poroste v letech 2014-2018 o 1000 % a větrná energie o 400 %. To znamená navýšení kapacity z 60 MW v roce 2012 na dalších 583 MW v roce 2018 v oblasti solární energie a zvýšení celkové kapacity na 9000 MW v roce 2018 v oblasti větrné energie. Cílem strategie vlády, která podporuje obnovitelné zdroje energie je redukce podílu fosilních paliv energetice na 50 % do roku 2050.

Interamerická banka pro rozvoj (BID) poskytne 34,4 milionů dolarů na rozvoj průmyslu pro geotermální energii v Mexiku. Tento příspěvek má sloužit jako garance pro privátní investory do tohoto sektoru.
V nejbližších měsících má mexická vláda přijmout příslušné legislativní kroky, aby tyto investice umožnila. Ze 20 zemí, které tento typ energie využívají je Mexiko na čtvrtém místě s 859 megawatty, které pokryjí spotřebu šesti milionů lidí.

Na pozici výkonné ředitelky České rady pro šetrné budovy nastoupila Simona Kalvoda.
Ve funkci vystřídala Petra Vogela, který radu dočasně řídil od července loňského roku.
Rada vypsala na uvolněné místo výběrové řízení, do kterého se přihlásilo několik desítek uchazečů.

Státní fond životního prostředí (SFŽP) nově vede Petr Valdman, kterého tím od 1. února pověřil ministr životního prostředí Richard Brabec. Fond o tom dnes informoval na svých webových stránkách. Valdman na fondu již dříve působil jako náměstek. Nyní se do něj vrací z Technologické agentury ČR, kterou řídí exministryně životního prostředí Rut Bízkové, uvedl server Lidovky.cz.
"Mým cílem je jednoznačně stabilizace státního fondu a maximální snaha o čerpání operačního programu životního prostředí," řekl serveru Valdman.
Brabec nedávno oznámil, že chce fond zreformovat, v této souvislosti hledá i jeho nového šéfa. Od loňského října v čele fondu z pověření tehdejšího ministra Tomáše Podivínského stál Jaroslav Hrubeš. Podle webu fondu Hrubeš zůstává ve funkci náměstka ředitele pro úsek řízení ostatních programů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů