Pátek, 29. března 2024

Křeček kritizuje údajně nezákonné úpravy na skládce Chýně

Křeček kritizuje údajně nezákonné úpravy na skládce Chýně

Stavební úřad v Hostivici spolu s Krajským úřadem Středočeského kraje dlouhodobě nečinně tolerují nepovolené navážení velkého množství výkopové zeminy na skládku Chýně a s tím spojené rozsáhlé terénní úpravy. ČTK to dnes řekl zástupce ombudsmana Stanislav Křeček. Upozornil na to, že provozovatel terénní úpravy vydává za rekultivaci skládky. Místo ní se ale na skládce hromadí výkopová půda, která tam nemá co dělat. Křeček bude o nečinnosti úřadů informovat Sněmovnu. Podle hostivického místostarosty Jiřího Kučery se liší názor ombudsmana a krajského úřadu na to, co je a není možné povolit nebo zakázat.

"Stavební úřad, nejenže dosud neuložil za zavážení skládky žádnou pokutu, ale naopak zde dokonce odsouhlasil projekt lesoparku a nařídil řízení o provedení nezbytných úprav za účelem realizace tohoto projektu," uvedl zástupce ombudsmana.

"Je vydáno pravomocné rozhodnutí z 31. ledna 2013, kterým jsou nařízeny terénní úpravy v příslušném území," sdělil ČTK Vojtěch Budil z hostivického stavebního úřadu.

Kancelář veřejného ochránce práv kauzu sleduje od roku 2006. Už tehdy po šetření na místě informovali pracovníci kanceláře ombudsmana o pochybeních kraj i ministerstvo pro místní rozvoj. Náprava nenastala, proto se výzva v roce 2010 opakovala.

Pochybení stavebního úřadu, který je součástí Městského úřadu Hostivice, měla řešit jemu nadřízená instituce, tedy Středočeský kraj. Skutečně opakovaně uložil radnici zjistit, co se vlastně na skládce děje, ani poté se ale situace nezměnila.

"Stavební úřad však vždy reagoval tím, že na daném území prováděl opakované, avšak bezvýsledné prohlídky. K zavážení skládky tedy dochází neustále a stavební úřad dosud žádnou pokutu neuložil," uvádí Křeček ve své zprávě, kterou má ČTK k dispozici. Nyní doufá v to, že kraj i radnici přimějí k jednání zákonodárci. Na situaci na skládce opakovaně upozorňuje také veřejnost.

"Je to záležitost, která se táhne od 80. let, kdy tam bylo něco povoleno a bylo to povoleno tak nešťastně, že teď je potřeba na to navázat nějakými dalšími rozhodnutími tak, aby to získalo řád," řekl místostarosta Hostivic Kučera.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů