Pátek, 19. dubna 2024

Europarlament podpořil rychlejší postup ohledně cen povolenek

Europarlament podpořil rychlejší postup ohledně cen povolenek

Evropský parlament dnes schválil návrh urychlit proces, který má podpořit ceny povolenek na evropském trhu. Podle agentury Reuters tak padá poslední překážka, která bránila Evropské komisi začít na trhu intervenovat.

Evropský systém obchodování s povolenkami (ETS) se kvůli nízkým cenám povolenek propadá už několik let do bezvýznamnosti. Zástupci členských zemí Evropské unie tak na začátku ledna schválili pravidla pro postupné stažení 900 milionů emisních povolenek z evropského trhu. Opatření, které by mělo ceny povolenek podpořit, už loni přijali europoslanci.

Dnes Evropský parlament podpořil požadavek Evropské komise zkrátit povinné takzvaně kontrolní období předtím, než bude komise moci stáhnout prvních 900 milionů povolenek z trhu.

O návrhu by nyní měli rozhodovat ministři jednotlivých členských zemí na zasedání 24. února. Intervence by tak mohly začít příští měsíc a z trhu by v tomto roce mohlo být staženo až 400 milionů povolenek.

Systém obchodu s povolenkami zavedla Evropská unie v roce 2005. Tehdy se mezi členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění uhlíkových emisí, po jejichž překročení se musejí kupovat povolenky. Ekonomická krize však snížila produkci a tím i emise, takže povolenek je na trhu nadbytek a ceny padají.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů